Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.11.2003.tde-20102003-153219
Document
Author
Full name
Antonio Carlos Rodrigues Cruz
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 2003
Supervisor
Committee
Libardi, Paulo Leonel (President)
Maria, Isabella Clerici de
Moraes, Sergio Oliveira
Pauletto, Eloy Antonio
Silva, Alvaro Pires da
Title in Portuguese
Consumo de água por cultura de citros cultivada em latossolo vermelho amarelo.
Keywords in Portuguese
balanço hÃdrico
citricultura
consumo hÃdrico
fÃsica do solo.
Abstract in Portuguese
A produção das culturas e, particularmente neste estudo, a de citros,
associada às condições climáticas e edáficas, é função da presença de água e
nutrientes no solo em época e quantidades apropriadas. Sua falta ou excesso é
fator limitante à produção, determinando em muitos casos a sua diminuição. O
objetivo do presente trabalho foi a avaliação do consumo de água de pomares
de citros em Latossolo Vermelho-Amarelo Distrófico argissólico, pela
determinação do balanço hÃdrico no solo, na busca de explicar cientificamente o
comportamento hÃdrico dessa cultura neste solo ao longo do ano agrÃcola e a
influência do consumo de água sobre a produtividade da cultura. O balanço
hÃdrico foi conduzido em duas transeções com 20 plantas e 100 m de
comprimento (7 x 4 m), localizadas no campo experimental de citros,
Departamento de Produção Vegetal, Esalq/USP, municÃpio de Piracicaba (SP).
A condutividade hidráulica para a profundidade controle (1,10 m) foi
determinada pelo método do perfil instantâneo conduzido em área adjacente. O
armazenamento foi determinado com o uso de sonda de nêutrons. A drenagem interna e/ou ascensão capilar foi medida pela leitura diária de três tensiômetros
instalados na projeção da copa (2 m do tronco) das 40 plantas em três
profundidades: 1,00 m, 1,10 m e 1,20 m. A precipitação pluvial foi medida por
pluviôgrafo instalado na área e foi considerada normal para o perÃodo do ano
monitorado (agosto-agosto). A extração de água por uma planta do pomar
também foi medida pela instalação de tensiômetros nas profundidades 0.2 m,
0.4 m, 0.6 m, 0.8 m e 1.0 m e a 0.4 m, 0.8 m, 1.2 m, 1,6 m e 2.0 m do tronco em
direção à linha e em direção à entrelinha. A evapotranspiração da cultura (ETc)
média desta comunidade de plantas foi de 1271 mm, sendo a variação da ETc
diária entre 0,4 e 8,3 mm dia -1 e a razão ETc/ECA variando entre 0,3 e 1,5 para
os meses de menor e maior necessidade hÃdrica. A camada de 0,40 Ã 0,60 m
de profundidade mostrou ser que a cultura de citros apresenta maior volume de
raÃzes. Em futuros projetos de irrigação por gotejadores (irrigação localizada)
para a cultura de citros, a distância de 0,40 m do tronco deve ser a adotada
para a obtenção da melhor eficiência.
Title in English
Citrus orchard water use in a latossolo vermelho amarelo (oxisol).
Keywords in English
citriculture
hydrie balance
soil physic.
water consumption
Abstract in English
The agricultural yield and, particularly in this study, the citrus yield,
associated to weather and soil conditions, is dependent on the presence of
water and nutrients in the soil in appropriate amounts along the time. Its lack or
excess is a limiting factor to the production, determining in many cases its
decrease. The objective of the present work was to evaluate the water
consumption by citrus orchards in a Latossolo Vermelho Amarelo(Oxisol), by the
means of the soil water balance determination aiming at the scientific
explanation of the hydric behavior of this crops in this soil, along the agricultural
year, and the influence of the water consumption on the crop productivity. The
soil water balance was determined in two transects, 100 m length (7 x 4 m) and
20 plants each, located at the experimental fields of the Vegetable Crop
Department, Esalq/USP, Piracicaba (SP - Brazil). The hydraulic conductivity for
the control depth (1,10 m) was determined by the instantaneous profile method
carried out in an adjacent area. The water storage was measured by a neutron
probe. The internal drainage and/or capillary rise was measured by the daily
reading of three tensiometers installed under each one of the 40 trees (2 m from stem) at three depths: 1.00 m, 1.10 m and 1.20 m. The rainfall was measured by
means of a pluviographer installed in the area and it was considered normal for
the period of the monitored year (August-August). Water extraction of one plant
of the orchard was also assessed installing tensiometers at the depths 0.2 m,
0.4 m, 0.6 m, 0.8 and 1.0 and 0.4 m, 0.8 m, 1.2 m, 1.6 m and 2,0 from the stem
along and perpendicular to the plants line. The annual evapotranspiration of the
crop (Etc) was 1271 mm and the daily one varied from 0.4 to 8.3 mm dia -1 . The
ETc/ECA ratio varied from 0.3 to 1.5 for the months with lowest and highest
water need. The soil layer in which the citrus presented the highest volume of
roots was 0,40 - 0,60 m. In future drip irrigation projects (trickle irrigation) for the
citrus, the distance of 0.40 m from stem should be adopted to obtain the highest
irrigation efficiency.
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
antonio.pdf (1.05 Mbytes)
Publishing Date
2003-11-28