Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.11.1900.tde-20240301-143300
Document
Author
Full name
José Mitidieri
Institute/School/College
Date of Defense
Published
Piracicaba, 1954
Supervisor
Title in Portuguese
Estudo do rendimento em molhos e sementes de couve-brócolo ramosa verde (Brassica oleraceae, var. Itálica)
Keywords in Portuguese
BRÓCOLOS
MOLHOS
RENDIMENTO
SEMENTES
Abstract in Portuguese
1º - O presente trabalho é um estudo de diversos processos de colheita para a obtenção de molhos e sementes em couve-brócolo ramosa verde, com a finalidade de obter bases objetivas para a orientação dos trabalhos genéticos de melhoramento e seleção, bem como para poder prestar informações aos horticultores sôbre o melhor aproveitamento desta hortaliça; 2º - Foi utilizado como material de estudos a variedade de couve-brócolo ramosa verde "Piracicaba", que conta diversos anos de seleção na Secção de Genética, da Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" e cujas sementes foram originariamente obtidas de diversas procedências nos arredores da cidade de São Paulo, no ano de 1945; 3º - Os caracterÃsticos da variedade são os seguintes: a) precocidade; b) produção de cabeça principal de tamanho médio; c) botões florais grandes e de côr verde; d) após o corte as inflorescências apresentam boa resistência ao transporte e ao armazenamento; e) capaz de emitir brotações laterais, que partem do caule, formando pequenas cabeças de tamanho comercial; f) seu ciclo é anual; g) floresce facilmente; h) sua polinização é cruzada e apresenta a auto-incompatibilidade; 4º - Como delineamento do experimento, foram empregados os "blocos ao acaso", com 4 repetições, comportando cêrca de 1.584 plantas, sendo 1.280 plantas para os tratamentos e 304 plantas para as bordaduras. Os blocos eram formados por 4 parcelas, correspondendo cada uma a um tratamento. As parcelas possuÃam 4 fileiras de 20 plantas cada uma, perfazendo um total de 80 plantas; 5º - Sendo questão de maior importância verificar até que ponto as plantas suportam cortes sucessivos, para a obtenção de molhos e ainda para se aproveitarem essas plantas para a produção de sementes, resultou o seguinte esquema de tratamentos a serem estudados: a) Tratamento n. 1: A planta tôda produziu sementes; b) Tratamento n. 2: As primeiras brotações produziram sementes. Nêste caso, cortávamos somente a cabeça principal quando esta atingia o tamanho comercial; c) Tratamento n. 3: As segundas brotações produziram sementes. Nêste caso, cortávamos a cabeça principal e as primeiras brotações quando atingiam o tamanho comercial; d) Tratamento n. 4: As terceiras brotações produziram sementes. Nêste caso cortávamos a cabeça principal; as primeiras e as segundas brotações quando atingiam o tamanho comercial; 6º - Da análise estatÃstica resultaram as seguintes informações básicas: a componente "entre" as 4 repetições com relação à produção de cabeça principal mostrou um valor de teta igual a 1,24, que é insignificante, e mostrou a homogeneidade do terreno. O coeficiente de variação foi igual a 8,40% e a média geral dos tratamentos foi igual a 10.208,25 g.; 7º - A análise entre os tratamentos, com relação à produção total de molhos, mostrou um valor de teta igual a 22,16, que é significante no limite do 0,1 %. Isto mostra que os mesmos são diferentes entre si; 8º - A análise entre os tratamentos com relação à produção de sementes mostrou um valor de teta igual a 5,01, que é significante no limite de 0,1 %. Isto mostra, também, que os mesmos são diferentes entre si; 9º - A análise da produção de sementes dos tratamentos n. 1 e n. 2 mostrou que êles não diferem entre si, assim como os tratamentos n. 3 e n. 4. Porém na análise em que se fez o agrupamento dos tratamentos (n. 1 e n. 2) e (n. 3 e n. 4), êstes se mostraram diferentes; 10º - Foi estudada a correlação entre a produção de molhos e sementes, obtendo-se coeficientes de correlação, embora insignificantes, mas sempre negativos. Disto podemos concluir que existe uma tendência pronunciada da redução na produção de sementes produzidas por planta, paralelamente ao aumento da produção de molhos. Tomando-se como base o comporta- mento das plantas individualmente, êste coeficiente era muito pequeno, devido à s fortes variações individuais, porém, analisando-se as médias dos tratamentos e assim eliminando-se os efeitos individuais, o coeficiente atingiu quase o valor de menos um; 11º - Depois de estabelecida a significação estatÃstica das variações médias por tratamentos e a avaliação do êrro "entre tratamentos", submetemos os resultados a uma discussão pormenorizada, da qual resultaram as seguintes conclusões: 11º - 1 - Caso exista menor interêsse na produção de molhos e maior na de sementes, deve-se dar preferência ao tratamento n. 2, o qual propicia uma exploração econômica da cultura. Deve ser rejeitado o tratamento n. 1, o qual não rendeu molhos, sem que disso resultasse um aumento de importância na produção de sementes, 11º - 2 - No caso de se dar preferência à produção de molhos e também de sementes, deve-se dar no momento preferência ao tratamento n. 3. O tratamento n. 4 deve ser por enquanto rejeitado, devido ao fato de a variedade em estudo não possuir ainda resistência a um grande número de cortes sucessivos, isso em razão da sua constituição genética e da relativa falta de resistência a ataques de fungos causadores do apodrecimento da planta e que atacam as regiões dos cortes; 12º - Como orientação dos trabalhos de melhoramento e seleção, parece desejável aumentar futuramente tanto a capacidade de brotação como a resistência das plantas à s bactérias que podem causar a infecção dos cortes, com o consequente apodrecimento das plantas. A grande variação individual observada no experimento já indica, que a variedade em estudos oferece ainda margens muito promissoras para um melhoramento, no sentido acima mencionado; além disso, foram feitas referências ao novo material introduzido nesta Secção, e que atualmente se encontra em estudos.
Abstract in English
1) Introduction: Following the modem literature Thompson (1949) and others only those forms of Brassica Thompor brownish flower buds are included in the group of "Broccoli", while all forms with white buds and sprouts are grouped together with the cauliflower varieties. In the former there are least at two basic types, one forming compact heads and the other or sprouting broccoli producing a large number of secondary branches and branches of higher order, all ending in terminal inflorescences, which represent the marketable product. Only the latter type is of value for the São Paulo market. The main object of the present paper consists in the following: to decide, which are the best types for both marketing and seed production secondly, whether a new variety, produced by the "Secção de Genética", in Piracicaba and called "Couve-brócolo ramosa Piracicaba" satisfies all requirements and finally, in which direction the future breeding work should be orientated. Evidently there are two main points to be considered: the intensity of secondary branching and the resistance of the individual to the repeated cuttings and subsequent regeneration by the development of side branches of higher order; 2) Material: As already mentioned, we used the variety produced in this department (Green sprouting broccoli "Piracicaba"), which was obtained after about nine years of breeding work, starting from original material obtained from small horticulturists of São Paulo city, under cultivation for marketing during a relatively long period; 3) The main characteristics of this variety are the following: a) earliness (flowering starts about 92 to 100 days after planting under the conditions of Piracicaba); b) the main stalk forms a compact head of a medium size (about 8 to 10 cm in diameter); the flower buds are of considerable size and green color; c) the marketable product (inflorescences) supports well both transportation and storage; d) there is a reasonable amount of branching, yielding marketable branches of inflorescences; e) all individuals are annuals, flowering readily under our climatic conditions; f) it is cross pollinated and highly self sterile; 4) The experimental design consisted of random blocks, with four treatments, in four repetitions. The total experiment contained 1.484 individuals, of which 304 formed isolating border rows, not used in the analysis. Each contained four plots, one for each treatment, each plot containing 20 plants in four rows, or a total of 80 plants per plot; 5) Treatments: Since we wanted to know both a) the amount of marketable material produced and b) the intensity of seed production of the remaining parts, the following treatments were applied: 1º Treatment - nothing was removed and the whole plant was left for seed production. 2º Treatment - the first head was removed, and all side shoots left for seed production. 3º Treatment - the first head and the inflorescences of the next shoots were removed, and the rest remained for seed production. 4º Treatment - the head, the first and second series of sprouts were removed and the last or third series of branches left for seed production; 6) The analysis of variance yielded the following results: the error "
"between replications" had a value 1,24 times the residual error, which is insignificant, thus showing that experiment was sufficiently uniform. The coefficient of variation (residual error general mean) was 8,40% and the general mean itself 10.128,25 gr per total of treatments; 7) The error "between treatments" for marketable branches was 22,16 times the residual error, with a significance beyond the 1 per mil limit, in accordance to Brieger's tables (1946). This proves, that the treatments gave quite significantly different results; 8) The error "between treatments", with reference to seed production, was 5,01 times the residual error, with a significance also beyond the l per mil limit; 9) Passing to a more special discussion of mean seed production per treatment, it was found that the mean of treatment 1 and 2 did not differ statistically, the same occurring, when comparing treatments 3 and 4, while there was a significant difference between (1 and 2) against (3 and 4); 10) The correlation between branch production and seed production was also analyzed, but the coefficients of linear correlation per treatment were too small and thus insignificant, but had all a negative signe. The coefficient for the four treatment means, still insignificant owing to the small number of degrees of freedom, approximated algebrically the value minus one. Thus we may conclude, that there is in fact a negative correlation between the amount of inflorescences removed as marketable product and the amount of seeds produced by the remainder of the plants. However, taking into consideration the individual pairs of values per plant, individual variation becomes so strong as to compensate almost completely the existing negative correlation; 11) A more detailed discussions of these statistical results lead to the following conclusions: 11-1) Whem there is less interest in the production of marketable products and more in seed production, preference should be given to treatment 2, which yields practically identical amount of seed to treatment 1, but in addition a marketable product in the form of the first head of the plants, while treatment 1 does not produce any marketable product at all. 11-2) When however preference is given to the production of marketable products, besides a small amount of seeds, preference should be given to treatment 3. As far as each plant is concerned, treatment 4 would give a still higher volume of marketable products, but the resistance of the plants after the third cut becomes so low, and the number of plants lost owing to the infections by fungi so great, that on the whole this kind of treatment could not be applied economically with the variety in study; 12) As far as future breeding work is concerned, it seems highly desirable to introduce improvements in two directions: a) increase in the tendency and capacity of the production of sprouts after repeated cuts. b) and also an increase in the resistance either to the repeated cuttings or against the soft rot which are responsable for the retting of the plants, after repeated cuttings are made. The great individual variation of the plants in this experiment shows already, that there is still enough genetic variation left in the commercial variety which was studied, to allow future selection in the direction mentioned. But it was stated also, that new material has been already obtained and is under study which seems to be quite promising in both respects.
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Publishing Date
2024-03-12