• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.11.2019.tde-20191220-133232
Document
Author
Full name
Oscar Tupy
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 1996
Supervisor
Title in Portuguese
Fronteiras estocásticas, dualidade neoclássica e eficiência econômica na produção de frangos de corte
Keywords in Portuguese
EFICIÊNCIA ECONÔMICA
FRANGOS DE CORTE
MODELO DE FRONTEIRA ESTOCÁSTICA
PRODUÇÃO
Abstract in Portuguese
O segmento de produção de frangos de corte é básico na indústria avícola. Esta, insere-se em um mercado competitivo, onde operar com eficiência econômica é fundamental para a sobrevivência das empresas. Assim, torna-se extremamente importante monitorar a eficiência econômica da firma, uma vez que firmas pouco eficientes serão certamente afastadas do mercado. Com esta perspectiva, o presente trabalho, estimou a eficiência econômica na produção de frango de corte de empresas avícolas do sul e sudeste do Brasil. Nove empresas, representando aproximadamente 20% da produção brasileira de frangos de corte, foram analisadas entre janeiro de 1995 e abril de 1996. As estimativas de eficiência econômica foram obtidas utilizando-se uma abordagem dual e o método econométrico de fronteiras estocásticas. Funções de custo do tipo Cobb-Douglas na forma log-linear e com especificações meio normal e exponencial foram estimadas. Formas funcionais flexíveis do tipo translog ou log-quadrática não se ajustaram aos dados utilzados. A eficiência econômica estimada para as empresas avícolas foi muito alta, variando entre 93 e 100%, aproximadamente. Neste caso, ganhos em produtividade advirão predominantemente da introdução de novas tecnologias no segmento de produção de frando de corte. O Índíce de Eficiência Produtiva (IEP), indicador zootécnico de eficiência muito utilizado na avicultura de corte, mostrou-se positivamente correlacionado com a eficiência econômica estimada (r = 0,86), podendo ser utilizado como um indicador complementar desta no segmento de produção de frango de corte. Os demais indicadores zootécnicos de eficiência exibiram uma correlação de média a baixa com a eficiência econômica estimada.
Title in English
Stochastic frontiers, neoclassical duality and economic efficiency in poultry production
Abstract in English
The production of broiler is basic to the Poultry Production. It is an economic activity operating in a competitive market where economic efficiency is essential to firm survival. Thus, monitoring the firm economic efficiency becomes extremely important since low efficiency firms will certainly be pushed out of the market. This research estimates the economic efficiency (cost efficiency) in poultry production of firms in South and Southeast a Brazil. Nine firms, representing aproximately 20% of Brazilian poultry production, were analysed between january 1995 and april 1996. A stochastic frontier econometric method in a dual approach was used to obtain estimates the economic efficiency. Cobb-Douglas type log-linear cost frontiers with half- normal and exponential errar specifications were estimated. The translog and log-quadratic flexible functional forms did not fit adequately to the data. The estimated economic efficiency for the firms studied was very high, varying between 93 and 100 percent, aproximately. These high economic efficiency reinforce the notion that the Poultry segment is really competitiva. Operating with high economic efficiency means operating on the production and cost frontiers. As a consequence, productivity gains will only be possible through the introduction of new technologies. The Productive Efficency lndex (PEI), a largelly used animal science indicator of effciency in poultry production, showed positively correlated to economic efficiency (r = 0,86). That makes the PEI a complementary indicator of economic efficiency. Other animal science indicators showed a medium to low correlation with economic efficiency. Thus, they should not be used as complementary indicators of economic efficiency in Poultry production.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
TupyOscar.pdf (3.57 Mbytes)
Publishing Date
2019-12-20
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2020. All rights reserved.