• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.11.1978.tde-20220207-173142
Document
Author
Full name
Cesar Augusto Brasil Pereira Pinto
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 1978
Supervisor
Title in Portuguese
Híbridos simples e triplos de pepino (Cucumis sativus L.)
Keywords in Portuguese
PEPINO HÍBRIDO
Abstract in Portuguese
O uso de variedades híbridas de pepino é uma das maneiras de aumentar a produção por área. No Brasil, entretanto, híbridos não são cultivados. As populações do germoplasma Aodai são amplamente cultivadas devido suas características que satisfazem as exigências dos produtores quanto a floração ampla e tardia e qualidade de fruto. O presente trabalho teve por objetivo determinar o comportamento heterótico de híbridos simples e triplos, no sistema de cultivo tutorado. Os híbridos foram obtidos de populações de germoplasma Aodai com cultivares de procedência estrangeira. Procurou-se avaliar, ainda, a possibilidade de utilização de linhas ginóicas em combinações hibridas. Avaliaram-se 26 híbridos quanto as seguintes características: número total de frutos, número de frutos comerciais, índice de qualidade, peso de frutos comerciais e comprimento de frutos comerciais. Cultivares do germoplasma Aodai serviram como padrões de comparação para os híbridos. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, com três repetições. Foram realizadas 22 colheitas, as quais foram agrupadas em 7 etapas semanais na análise estatística. De maneira geral os híbridos não foram capazes de superar, quanto a todas características avaliadas, as cultivares do germoplasma Aodai. No entanto, combinações hibridas especificas mostraram-se promissoras tais como os híbridos simples Aodai Sul Brasil x Poinsett e Aodai CAC Melhorado x Poinsett. Quanto ao número total de frutos, exibiram heterose de 24,3% e 32,6% superior em relação ao Aodai, respectivamente. Para número de frutos comerciais os valores de heterose foram, respectivamente, 28,6% e 34,9%. Quanto aos demais caracteres avaliados os híbridos simples comportaram-se de maneira semelhante à cultivar padrão Aodai. Os híbridos triplos foram inferiores à cultivar Aodai. Entre eles, somente o híbrido monóico (Aodai S.B. x Formosa) x Aodai Sul Brasil mostrou superioridade com relação ao índice de qualidade, peso e comprimento de frutos comerciais. Por outro lado, mostrou valores negativos de heterose para número total e comercial de frutos. Os híbridos ginóicos foram inadequados para o sistema de tutoramento. A produção concentrada no início do período de colheita, além de frutos curtos e menor peso que o Aodai foram suas desvantagens.
Title in English
Single and three-way hybrids of cucumber (Cucumis sativus L.)
Abstract in English
The cucumber hybrid use, is one way to increase yield per area unit. In Brazil, however, hybrids are not grown. Populations of Aodai germplasm are widely grown due their characteristics which fulfill grower demands such as late and long flowering plus fruit qualities. This research, aimed the heterotic performance determination of single and three-way hybrids, under staked cultural practice. Hybrids were attained from Aodai germplasm populations with cultivars from overseas origin. It looks for evaluation the possibility of gynoecious lines at hybrid combinations. It evaluated 26 hybrids for the following characteristics: total number of fruits, commercial fruits number, quality index, commercial fruits weight, and lenght. Cultivars from Aodai were check for hybrids. The experimental design was complete randomized blocks, with three replications. About 22 harvests were carried out and grouped in seven weekly set for statistical analysis. As a general feature, the hybrids were not able to overcome Aodai cultivars germplasm. However, specific hybrid combinations showed promising such as single hybrids: Aodai Sul Brasil x Poinsett and Aodai CAC Melhorado x Poinsett. They showed heterosis of 24,3% and 32,6%, for total number of fruits higher than Aodai. For commercial fruits number, the heterosis values were respectively 26, 6% and 34,9%. For other evaluated characters, single hybrids performed similar to the check cultivar Aodai. Three-way hybrids were inferior to Aodai cultivar. Among them, only the monoic hybrid (Aodai SB x Fonnosa) x Aodai Sul Brasil, showed superiority concerning to quality index, weight and lenght of commercial fruits. In other hands, it showed negative heterosis for total number and commercial fruits. Gynoic hybrids were unfit for staked cultural practice. The concentrated yield early yield, beside short and less weight fruit than Aodai, were undesirable.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2022-02-07
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2024. All rights reserved.