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Master's Dissertation
DOI
10.11606/D.11.2003.tde-17092003-143048
Document
Author
Full name
Daniela Ferraz Bacconi
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 2003
Supervisor
Committee
Cyrino, Jose Eurico Possebon (President)
Lima, Margarida Maria Barros Ferreira
Menten, Jose Fernando Machado
Title in Portuguese
Exigência nutricional de vitamina A para alevinos de tilápia do nilo Oreochromis niloticus.
Keywords in Portuguese
alevino
exigência nutricional
tilápia do nilo.
vitamina a
Abstract in Portuguese
O excesso de vitaminas lipossolúveis na dieta pode ser acumulado no fígado e causar hipervitaminose em animais. Os objetivos deste trabalho foram determinar a exigência nutricional em vitamina A para juvenis da tilápia do Nilo Oreochromis niloticus, avaliar o desempenho da espécie através do ganho de peso e conversão alimentar e quantificar os depósitos de retinol hepático em animais de uma população revertida sexualmente para o sexo masculino (R; 13,76 ± 1,21 g) e outra não revertida (NR; 9,83 ± 2,30 g). Os peixes foram estocados em aquários de polipropileno de 100 L, em ambiente com condições controladas de temperatura (25,0 ± 1,0 o C) e luminosidade (12h00m:12h00m), e alimentados ad libitum duas vezes ao dia, durante 75 dias, com dietas semipurificadas, suplementadas com 0; 600; 1200; 1800; 2400; 3000; 3600; 4200; 4800 e 5400 UI kg -1 de dieta de retinil palmitato (Rovimix A 500 Roche ® ), em delineamento experimental inteiramente casualizado em esquema fatorial 2x10 (n=4). Ao final do experimento todos os lotes de animais foram sacrificados para a análise de retinol hepático. Sinais severos de deficiência nutricional em vitamina A foram encontrados em animais dos tratamentos 0; 600 e 1200 UI vitamina A kg -1 de dieta; sinais moderados foram também encontrados em animais dos tratamentos entre 1800 e 3600 UI vit A kg -1 de dieta, em ambos os grupos. As interações grupo*nível não foram significativas (P<0,05) para todas as variáveis de desempenho analisadas. Níveis crescentes de inclusão da vitamina A influenciaram o peso final e ganho de peso dos peixes (P<0.05), mas não influenciaram o consumo de ração (P>0,05). Houve um efeito de grupo para todas as variáveis analisadas (P<0,0001). A análise cromatográfica somente detectou depósitos de vitamina A no fígado dos animais alimentados com a dieta contendo 5400 UI kg -1 de retinol.
Title in English
Dietetic vitamin a requirements of nile tilapia oreochromis niloticus.
Keywords in English
fingerling
nile tilapia.
nutritional requirement
vitamin a
Abstract in English
Excess dietary fat-soluble vitamins can be accumulated in the liver and cause hypervitaminosis in animals. The aim of this research was to establish the vitamin A requirement for Nile tilapia Oreochromis niloticus, evaluating weight gain and food conversion ratio, and quantifying hepatic retinol deposits in a sex reversed, all male population (R; 13.76 ± 1.21 g) and a mixed sex population (NR; 9.83 ± 2.30 g ). Fish were stocked in 100-L plastic aquaria, in controlled environmental conditions of temperature (25,0 ± 1,0 ºC) and luminosity (12h00m : 12h00m), and fed ad libitum, twice a day, seven days a week, during seventy five days with semi-purified diets supplemented with 0; 600; 1,200; 1,800; 2,400; 3,000; 3,600; 4,200; 4,800 and 5,400 IU of retinol palmitate per kg of diet (Rovimix A 500 Roche ® ; 30 % vitamin A) in a totally randomized experimental design, factorial arrangement 2x10 (n=4). At the end of the experiment all groups were sacrificed and liver tissue excised for the hepatic retinol analyses. Severe signs of nutritional deficiency of vitamin A were observed in fish of treatments 0; 600 and 1,200 IU vitamin A kg -1 diet; moderate signs were also found in fish of treatments 1,800 trough 3,600 IU vitamin A kg -1 diet, both populations. Interactions group*level were not significant (P<0.05) to all analyzed performance variables. Increasing levels of dietary vitamin A influenced final weight and weight gain of the fish (P<0.05), but did not influence feed consumption (P>0.05). A group effect was observed regarding all performance variables (P<0.0001). Hepatic retinol quantification (High Performance Liquid Chromatogaphy) detected vitamin A only in fish fed 5,400 IU of retinol per kg of diet.
 
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daniela.pdf (111.58 Kbytes)
Publishing Date
2003-09-18
 
WARNING: The material described below relates to works resulting from this thesis or dissertation. The contents of these works are the author's responsibility.
  • Bacconi-Campeche, D.F., et al. Vitamin A in diets for Nile tilapia. Scientia Agrícola (USP. Impresso), 2009, vol. 66, p. 751-756.
  • BACCONI, Daniela Ferraz, e CYRINO, J. E. P. Dietary vitamin A requirements of Nile tilapia Oreochromis niloticus. In Aqua Ciência 2004, Vitória, ES, 2004. Anais do I Congresso da Sociedade Brasileira de Aqüicultura e Biologia Aquática.Jaboticabal, SP : Sociedade Brasileira de Aqüicultura e Biologia Aquática, 2004. Resumo.
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