• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.11.1985.tde-20210104-174500
Document
Author
Full name
Homero Bergamaschi
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 1984
Supervisor
Title in Portuguese
Perda de água e desenvolvimento do feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.) sob diferentes condições da disponibilidade hídrica no solo e da atmosfera
Keywords in Portuguese
DESENVOLVIMENTO VEGETAL
DISPONIBILIDADE HÍDRICA DO SOLO
FEIJÃO
PERDA DE ÁGUA
RELAÇÃO SOLO-ÁGUA-PLANTA-ATMOSFERA
Abstract in Portuguese
E m experimento conduzido a campo, em Piracicaba - SP, procurou-se avaliar algumas respostas do feijoeiro cultivar Aroana 80 quanto a parâmetros relacionados â perda de agua e ao desenvolvimento, quando submetido a condições variáveis de disponibilidade hídrica no solo e de demanda evaporativa da atmosfera, buscando também caracterizar interações entre a cultura e o seu meio físico. cultura foi semeada em três épocas , (07/07, 22/07 e 04/8), recebendo cada urna delas dois tratamentos: sem interrupção nas irrigações (I) e com um período de deficiência hídrica no solo causado por uma estiagem de 17 dias (D). Assim, o experimento consistiu de seis sub-parcelas com aproximadamente 600 m2 cada. A partir de determinações ao longo de todo o ciclo e, principalmente durante o período em que foram dadas condições diferenciais de disponibilidade hídricas no solo, foram quantificadas as perdas de agua por evapotranspiração através do balanço hídrico do solo e do balanço de energia, foi descrito o desenvolvimento da cultura pela fenologia e por análise de crescimento e foram avaliados parâmetros relacionados ao teor hídrico da folha (potencial da água e abertura estomática) e do ar junto às plantas (temperatura e déficit de saturação de vapor d'água). Foram observadas respostas bem definidas ao déficit hídrico quanto a desenvolvimento fenológico, taxa de crescimento da cultura, taxa assimilatória líquida e índice de área foliar, quando o feijoeiro se encontrava entre a formação dos botões florais e a emissão de legumes. O excesso de precipitações também afetou o crescimento da cultura. As quantidades de energia destinadas aos processos de evapotranspiração, aquecimento do ar e aquecimento do solo foram influenciadas pela disponibilidade hídrica no solo, pela demanda evaporativa atmosférica e pelo índice de área foliar. A evapotranspiração do feijoeiro, bem como as suas relações com a evapotranspiração de referência (método de Penman) e c om a evaporação de tanque “classe A” foram quantificadas em função de estádios e de condições hídricas. A temperatura da comunidade vegetal (medida por sensor infra-vermelho ), a temperatura e o déficit de saturação do ar junto i cultura foram maiores em parcelas submetidas a deficiência hídrica e com plantas menos desenvolvidas. As medias diurnas de potencial da água nas folhas decresceram com o secamente do solo, oscilando inversamente às variações de radiação solar, temperatura e o déficit de saturação do ar. A abertura estomática foi afetada pelo estado energético da água no solo e na planta, mas respondeu; radiação fotossintética mente ativa, a o déficit de saturação do ar e a velocidade do vento. As respostas do feijoeiro quanto a os parâmetros de crescimento mostraram-se mais sensíveis ao déficit hídrico do que quanto a parâmetros de água na planta.
Title in English
Water loss and development of snap bean (Phaseolus vulgaris L.) crop under different conditions of the soil water availability and of the atmosphere
Keywords in English

Abstract in English
In a field experiment conducted in Piracicaba-SP, an attempt was made to evaluate some responses of snap bean crop , cultivar Aroana 80 , to parameters related to water loss and plant development, when subjected to varying conditions of soil water availability and evaporative demand of the atmosphere. It was also tried to characterize interactions between the crop and its physical environment. The crop was sown at three different times, with an interval of 15 days between them, each receiving two treatments: with continued irrigation (I), and with a period of water stress caused by a 17 -day period without rain (D). Thus, the experiment consisted of six plots, 600 m2 each. From determinations made throughout the cycle, and particularly during the period in which different conditions of soil water availability were provided, the water loss by evapotranspiration was quantified through the soil water balance and the energy balance ; the crop development was described by phenology and by growth analysis, leaf water parameters (water potential and stomatal aperture) and water para meters of the air near the plants (temperature and water vapour saturation deficit) were evaluated. Well defined responses to water stress were observed in regard to phenologic development, crop growth rate, net assimilation rate and leaf area index, in the period between flower bud formation and pod setting. Excess rain also affected the crop growth. The amounts of energy required for evapotranspiration, air heating and soil heating, were influenced by the soil water availability, atmospheric evaporative demand and leaf area index. The evapotranspiration of the bean plants and its relationship with reference evapotranspiration (Penman method) and with the evaporation from Class A pan were quantified as a function of growth stages and water availability. The temperature of the plant community (measured by infra-red sensors), air temperature and air saturation deficit near the crop were higher in the plots subjected to water stress and in less developed plants. The daytime averages for leaf water potentials decreased with soil drying, varying inversely to solar radiation, temperature and air saturation deficit. The stomatal aperture was affected by the energetic state of the soil water and plant water, but responded to photosynthetically active radiation, air saturation deficit and wind velocity. The responses of the bean plants to growth parameters showed to be more sensitive to water stress than to plant water parameters
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
BergamaschiHomero.pdf (28.83 Mbytes)
Publishing Date
2021-01-07
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2021. All rights reserved.