• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.11.1986.tde-20210917-161428
Document
Author
Full name
Marcílio de Almeida
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 1986
Supervisor
Title in Portuguese
Caracterização organográfica e bioquímica de dez cultivares de cana-de-açúcar (Saccharum spp.)
Keywords in Portuguese
BIOQUÍMICA VEGETAL
CANA-DE-AÇÚCAR
ORGANOGRAFIA VEGETAL
VARIEDADES VEGETAIS
Abstract in Portuguese
A cana-de-açúcar (Saccharum spp.) é uma cultura de grande interesse econômico, o que tem levado a uma série de trabalhos de melhoramento genético, na procura de híbridos mais resistentes e produtivos, resultando em um crescente número de cultivares lançados anualmente no mercado, tornando cada vez mais difícil o reconhecimento taxonômico destes. No presente trabalho foram determinadas algumas características organográficas e o perfil isoenzimático diferencial de esterase e peroxidase, de 10 cultivares de cana-de-açúcar (Saccharum spp.) atualmente cultivados no Brasil. Os cultivares estudados foram: NA 56-79, IAC 52-150, IAC 64-257, SP 70-1143, SP 71-3146, SP 71-3149, SP 71-1406, SP 71-6163, SP 71-6180 e SP 71-799. Com os dados obtidos foi possível comprovar o valor taxonômico das características organográficas estudadas, além de permitir uma padronização dos termos botânicos para este gênero. Para as características bioquímicas, que representam uma inovação em taxonomia de cana-de-açúcar no Brasil, foi possível caracterizar todos os 10 cultivares estudados a partir das isoenzimas de esterase, que se apresentaram com um padrão eletroforético específico para cada um deles. Enquanto que as isoenzimas de peroxidase só permitiram agrupar os cultivares, por apresentar o mesmo padrão eletroforético para cada grupo formado. Mas tanto as isoenzimas de peroxidase como esterase apresentaram-se constantes em um mesmo cultivar. Os sólidos solúveis (sacarose) em graus Brix e a proteína total solúvel, mesmo sendo pouco variáveis, apresentaram-se úteis para a determinação dos cultivares. As características organográficas que mais se destacaram na caracterização dos cultivares foram: largura da região mediana do limbo foliar; comprimento e presença de joçal na bainha; formato do ?dewlap?, lígula e aurícula; presença de pelos na gema e formato da gema. Os dados permitiram a elaboração de uma chave analítica para a caracterização dos 10 cultivares.
Title in English
Organographical and biochemical characterization of 10 sugarcane (Saccharum spp.) cultivars
Abstract in English
The great economical interest of the sugarcane crop has been leading to a series of genetic breeding works looking for more resistant and productive hybrids which resulted in a crescent number of cultivars that are threw to the market annually becoming more and more difficult the taxonomic recognition of them. In this work the organographical characters and the isoenzimatic differential profiles of esterase and peroxidase of 10 sugarcanes (Saccharum spp.) cultivars planted at present in Brazil, were: NA 56-79, IAC 52-150, IAC 64-257, SP 70-1143, SP 71-3146, SP 71-3149, SP 71-1406, SP 71-6163, SP 71-6180 and SP 71-799. The data obtained in this work allowed to prove the taxonomic value of the organographical characters besides allowing a standardization of some botanical terms for this genera. The biochemical approach which represent an innovation to the sugarcane Brazilian taxonomy, allowed the characterization of all the 10 studied cultivars based on the esterase isoenzyme electrophoretic profiles, which presented with a specific electrophoretic pattern for each one. While peroxidase isoenzymes only have permit to groups generically the cultivars, because they showed the electrophoretic pattern for each group. But both the peroxidase isoenzyme and esterase isoenzyme, presented uniformly in the same cultivar. The soluble solids (sucrose) in Brix and the total soluble protein showed useful for the cultivar determination. The organographic characteristics that standed out more in characterization of cultivars were: width of the blade middle region; length and ?joçal? presence in the sheath; shape of the dewlap; ligule and auricle; hairs presence in the bud and bud shape. The data permitted the elaboration of an analytical key for the characterization of these 10 cultivars.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
AlmeidaMarcilio.pdf (4.59 Mbytes)
Publishing Date
2021-09-17
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2023. All rights reserved.