• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.11.1984.tde-20220207-225409
Document
Author
Full name
Jose Brito Neto
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 1984
Supervisor
Title in Portuguese
Efeito de fontes, níveis e modos de aplicação de nitrogênio na produção de fumo (Nicotiana tabacum L..), Variedades Rapé - Arapiraca e Goianinho
Keywords in Portuguese
FERTILIZANTES NITROGENADOS
FUMO
NITROGÊNIO
PRODUÇÃO
VARIEDADES VEGETAIS
Abstract in Portuguese
O efeito de fontes, níveis e modos de aplicação de nitrogênio sobre a produção de fumo foi avaliado por meio de três experimentos fatoriais de campo conduzidos em Latossolo Vermelho-Amarelo, de textura media, e em Terra Roxa Estruturada, argiloso, respectivamente dos Municípios de Arapiraca (AL) e Piracicaba (SP). As fontes estudadas foram ureia, aplicada em níveis de 30, 60 e 120 ou 50 e 100 kg/ha de N, e a torta de mamona, fornecida ora nos níveis de 60 e 120 kg/ha de N, ora nas quantidades de 500 e 1000 kg/ha de torta; os modos de aplicação envolveram adubação única no plantio, única em cobertura e parcelada (1/3 no planto + 2/3 em cobertura). Em dois experimentos foi avaliada a resposta do fumo à adição de PK, e em um, ã adição dos micronutrientes B, Cu e Zn. O comportamento de duas variedades de fumo e o efeito da adição de nitrogênio no conteúdo de N-total da folha também foram avaliados em um dos experimentos. O efeito dos níveis de ureia para os experimentos em Latossolo Vermelho-Amarelo ficou limitado aos níveis mais baixos de 30 e 60 kg/ha de N, com aumentos respectivos de 21 e 34% na produção. Na Terra Roxa Estruturada a produção de fumo aumentou linearmente com a quantidade de ureia aplicada, mas os aumentos não foram expressivos. Não houve diferença significativa entre as fontes de nitrogênio estudadas, mas a combinação da torta de mamona com a ureia mostrou-se benéfica, promovendo aumentos de até 66% na produção em Terra Roxa Estruturada. A aplicação de 500 kg/ha de torta de mamona nesse solo elevou a produção de 829 para 1076 kg/ha, mas como o efeito do adubo foi quadrático, a dose que conferiu a máxima produção sitou-se em torno de 600 kg/ha. Os diferentes modos de aplicação de ureia ou de torta, estudados em dois experimentos em Latossolo Vermelho-Amarelo, não revelaram qualquer influência sobre a produção de fumo. A aplicação conjunta de PK em Latossolo Vermelho-Amarelo aumentou a produção de fumo em até 48% em um dos experimentos, não exercendo efeito significativo no outro. Quanto aos micronutrientes B, Cu e Zn, estudados em um dos experimentos no mesmo solo, não afetaram a produção de fumo. A variedade Rape-Arapiraca, cultivada em Terra Roxa Estruturada, revelou maior reação ao nitrogênio que a Goianinho, como também mais produtiva em cerca de 23%. Os teores de N-total na folha variaram dentro de uma faixa relativamente estreita de 2,06 a 2,62%. A adição de nitrogênio ao solo aumentou linearmente o teor de N- total de 2,19 para até 2,39% N. A variedade Goianinho mostrou sempre maior teor de N-total na folha (2,36% N) Rapé-Arapiraca (2,23% N).
Title in English
Effect of sources, rates ano methods of nitrogen application on the yield of tobacco (Nicotiana tabacum L..) varieties Rapé-Arapiraca and Goianinho
Abstract in English
The effect of sources, rates and methods of nitrogen application on the yield of tobacco was evaluated by means of three factorial experiments carried out on medium textured Red-Yellow Latosol and on a clay soil, Terra Roxa Estruturada, localized respectivelly in the States of Alagoas and São Paulo, Brazil. The sources v.;ere urea, applied at rates of 30, 60 and 120 or 50 and 100 kg N/ha, and castor-oil cake, applied either at rates of 60 and 120 kg N/ha or at rates of 500 and 1000 kg cake/ha; the fertilizers were applied totaly at planting, totaly in dressing or in split application (1/3 at planting + 2/3 in dressing). The effect of PK was evaluated in two experiments, while the effect of micronutrients B, Cu and Zn was studied in one. The behavior of two varieties of tobacco and the effect of nitrogen application on the total- N content of the leaves was also evaluated in one experiment. The effect of rates of urea on the yield of tobacco in both experiments carried out on Red-Ye1low Latosol was limited to the lower rates of 30 and 60 kg N/ha, which resulted yield increases of 21 and 34%, respectively. ln Terra Roxa Estruturada tobacco yield increased linearly with the amount of urea applied, but these increases were small. There was no significant difference between the two sources of nitrogen employed, but the combination of castor-oil cake and urea was beneficial, increasing the yield of tobacco up to 66% on Terra Roxa Estruturada. The application of 500 kg cake/ha on this soil raised the yield from 829 to 1076 kg/ha, but because the effect of the fertilizer was of second order, the rate that gave maximum yield resulted to be 600 kg/ha. The methods of urea or castor - oil cake application studied in two experiments carried out on Red-Yellow Latosol showed no difference in increasing the yield of tobacco plants. The application of PK on Red-Yellow Latosol increased the yield of tobacco up to 48% in one experiment, but had no influence in the other. The Rapé-Arapiraca variety, grown on Terra Roxa Estruturada showed better response to nitrogen application than the Goianinho variety, the former being also more productive in about 23%. The total-N content in the neaves varied in a relatively narrow band of 2.06 to 2.62% N. Nitrogen addition to the soil increased linearly the total-N content from 2.19 up to 2.39% N. The Goianinho variety showed al1ways higher total-N content in the leaves (2.36% N) than the Rapé - Arapiraca variety (2.23%).
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
BritoNetoJose.pdf (1.51 Mbytes)
Publishing Date
2022-02-07
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2024. All rights reserved.