• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.11.1986.tde-20220208-055428
Document
Author
Full name
Francisco Alfredo Fernandes
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 1985
Supervisor
Title in Portuguese
Efeitos do gesso como fonte de cálcio e de enxofre na cultura da cana-de-açúcar (Saccharum officinarum L.)
Keywords in Portuguese
CÁLCIO
CANA-DE-AÇÚCAR
ENXOFRE
GESSO
NUTRIÇÃO VEGETAL
Abstract in Portuguese
Foi estudado o efeito do gesso como fonte de cálcio e de enxofre para a cana-de-açúcar. O experimento foi conduzido na Fazenda Experimental da Escola Superior de Agronomia de Paraguaçu Paulista situada no município de Paraguaçu Paulista, que tem as seguintes coordenadas geográficas: 22°24 de latitude sul e 50°34 de longitude oeste. A altitude e de 505 m. O solo e o Latossolo Vermelho Escuro, textura média. As variedades de cana utilizadas foram a NA-5679 e a CB-4176. O gesso foi aplicado de três modos: como enchimento da formula NPK, em cobertura e no sulco de plantio. Foram utilizados também tratamentos em que o enxofre foi empregado nas formas elementar e de sulfato de amônio bem como um tratamento testemunha na qual a fonte de nitrogênio foi a ureia. Todos os tratamentos receberam fósforo na forma de superfosfato triplo e potássio na forma de cloreto. As principais conclusões podem ser resumidas do seguinte modo: a) O gesso aplicado em cobertura na dose de 500 kg/ha promoveu significativo aumento de produção. b) O gesso se revelou bom material para enchimento da formula de adubação no que se refere à elevação da produção. c) O gesso, de um modo geral, causou aumentos nos teores de cálcio e de enxofre das folhas.
Title in English
Effects of gypsum as a source of calcium and sulfur for sugar cane (Saccharum officinarum L.)
Abstract in English
Experiments to study the effects of gypsum as calcium and sulfur source for sugar cane were carried out at the experimental farm of the School of Agriculture of Paraguaçu Paulista, located in Paraguaçu, São Paulo, 22°24S and 50°34W, 505 m height. The sugar cane varieties NA-5679 and CB-4176 were planted in dark-red sandy latosol. Gypsum was applied as: mixed with NPK fertilizer, broadcast and in planting furrows. For comparative purposes, sulfur was also added as elemental sulfur and as ammonium sulfate in separate essays. Experiments using urea as a nitrogen source were the control. ln all the cases phosphorus was applied in the form of triple superphosphate and potassium as KCl. The main conclusions are: a) Broadcast application of 500 kg/ha gypsum and mixed with NPK fertilizer significantly increased crop production. b) Gypsum showed be a good material c) ln general, the application of gypsum increased leaf concentration of calcium and sulfur.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2022-02-08
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2024. All rights reserved.