• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Master's Dissertation
DOI
10.11606/D.11.2018.tde-20181127-160510
Document
Author
Full name
Maria Antonieta Baraldi
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 1987
Supervisor
Title in Portuguese
Efeito de diferentes ácidos na resistência térmica de Escherichia coli
Keywords in Portuguese
ÁCIDOS
ESCHERICHIA COLI
RESISTÊNCIA TÉRMICA
Abstract in Portuguese
Para se determinar o efeito da adição de baixas concentrações de ácidos na resistência de microrganismos ao calor úmido, cultura de E. coli IZ-923 foi aquecida a 55°C e 60°C em caldo nutriente contendo 0,1 ou 0,2% dos ácidos acético, lático, cítrico e fosfórico por 12min. A intervalos de 4 min amostras foram retiradas, resfriadas, plaqueadas em nutriente ágar (NA) e ágar com bile vermelho violeta (VRBA) e incubadas por 48h a 37°C ± 0,5°C. Com o número de colônias desenvolvidas no nutriente ágar foram calculadas as porcentagens de redução e os valores D55 e D60. Com aquelas desenvolvidas no ágar com bile e vermelho violeta, calculou-se as porcentagens de danificação celular. As conclusões foram: 1. Na maioria das vezes a porcentagem de redução da E. coli IZ-923 aumentou com o aumento da concentração de ácidos e com a temperatura; 2. Durante o aquecimento tanto com a adição de 0,1% como 0,2% de ácido em ambas as temperaturas, pôde-se estabelecer a seguinte ordem de redução: acético > fosfórico > lático > cítrico; 3. As porcentagens da danificação foram semelhantes para todos os ácidos em ambas as concentrações de ácidos e temperaturas empregadas; 4. Os valores D55 e D60 diminuíram com o aumento da temperatura de aquecimento; 5. Nas condições do presente trabalho não foi possível caracterizar uma diferença expressiva entre os ácidos empregados com relação aos seus efeitos na resistência térmica de E. coli IZ-923
Title in English
Effect of different acids and concentrations on the E. coli thermal resistance
Abstract in English
In order to determine the effect of the addition of low concentrations of acids in the microorganism heat resistance, E. coli IZ-923 culture, was heat at 55°C and 60°C in nutrient broth, containing 0.1% and 0.2% acetic, lactic, citric and phosphoric acids for 12 minutes. Every four minutes samples were taken, cooled, plated on nutrient agar and violet-red bile agar and incubation at 37°C ± 0.5°C for 48 hours. The D55 e D60 values and the reduction percentage were calculated from the number of developed colonies on nutrient agar. The cellular injure percentages were calculated from the developed colonies on violet-red bile agar. The conclusions are: 1. The E. coli IZ-923 populations reduction percentage, in the most although variable, raised as the added acid concentration and temperature increased; 2. Either heating temperatures and any of the concentrations showed the following acid reduction power: acetic > phosphoric > lactic > citric; 3. The cellular injure percentages were similar for all acids in both concentrations and temperatures employed; 4. D55 e D60 values decreased as the acid concentration and heating temperature increased; 5. AT working conditions it was not possible to stablish any great difference regarding to the effect of all acids used on the E. coli IZ-923 heat resistance
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2018-11-27
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2020. All rights reserved.