Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.11.2019.tde-20191108-103721
Document
Author
Full name
Leandro César Bizelli
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 2000
Supervisor
Title in Portuguese
Influência da condução da dupla destilação nas características físico-químicas e sensoriais da aguardente de cana
Keywords in Portuguese
AGUARDENTE DE CANA
ANÁLISE SENSORIAL
DESTILAÇÃO
PROPRIEDADES FÍSICO-QUÍMICAS
Abstract in Portuguese
Este trabalho foi desenvolvido com o objetivo de avaliar a influência da condução da destilação sobre as características físico-químicas e sensoriais da aguardente de cana. Duas técnicas de destilação em alambique simples foram confrontadas, a destilação convencional (Tratamento A.M.) e a dupla destilação (Tratamento A.B.). Os resultados mostraram a influência positiva da dupla destilação sobre as características fisico-quimicas da aguardente, com redução nos teores de aldeídos, ésteres e principalmente cobre e acidez acética, dentre outros parâmetros tecnológicos analisados
Title in English
Double distillation influence on physic-chemical and sensorial characteristics of sugar cane spirit
Abstract in English
The aim of this work was to evaluate the distillation conduction on physic-chemical and sensorial characteristics of the sugar cane spirit. Two distillation techniques, employing pot still, were compared: the conventional distillation and the double distillation. The results showed positive influence of the double distillation on the physic-chemical spirit characteristics, leading to Iower leveIs of aldehydes, esters, copper and total acidity, besides the others technological parameters studied
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2019-11-08