• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.11.2019.tde-20191218-175822
Document
Author
Full name
Giovana Verginia Barancelli
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 2002
Supervisor
Title in Portuguese
Avaliação de métodos para enumeração de microrganismos aeróbios mesófilos e coliformes em leite cru
Keywords in Portuguese
ANÁLISE DE ALIMENTOS
CONTAGEM DE MICRORGANISMOS
LEITE
MICROBIOLOGIA DE ALIMENTOS
Abstract in Portuguese
Os métodos rápidos de análise microbiológica de alimentos apresentam vantagens sobre os métodos convencionais no que se refere à simplificação do trabalho no laboratório, redução de tempo na obtenção de resultados e diminuição de custos das análises. Nos últimos anos, têm sido desenvolvida uma série de métodos rápidos para análises microbiológicas. Especificamente para a indústria de laticínios, a evolução desses métodos visa atender às necessidades, com respeito: à aquisição de leite cru, ao controle de processamento, à avaliação do produto final, ao controle de armazenamento e distribuição dos produtos. Entre as diversas tecnologias alternativas estão os sistemas Petrifilm® e SimPlate®. Neste estudo foram feitas avaliações das placas Petrifilm® e SimPlate® para contagem total de bactérias aeróbias mesófilas e coliformes, em comparação com os métodos convencionais de análise de leite cru. A análise de regressão simples dos dados mostrou forte correlação entre os métodos, tanto para a enumeração de bactérias aeróbias mesófilas (r ≥ 0,97) como para coliformes (r ≥ 0,95)
Title in English
Evaluation of methods for determining aerobic microorganisms and coliform counts in raw milk
Abstract in English
Microbiological rapid methods of food show advantages when compared with the conventional tests regarding work simplification in the laboratory, time reduction to obtain results and cost reduction of analysis . Over the last years, several rapid tests for microbiological analysis have been developed. To the dairy industry, the development of these methods aims to meet the needs, concerning: raw milk acquisition, processing control, final products evaluation, storage control and products distribution. Among alternative technologies developed are the PetrifilmTM and SimPlateTM. ln this study, evaluations of the PetrifilmTM and SimPlateTM were made in order to determine the total plate count and coliform group count, compared to conventional methods for raw milk analysis. Simple regression analysis of the data showed strong correlation among the methods for determining the number of aerobic bacteria (r ≥ 0,97) as well as for coliform count (r ≥ 0,95)
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2019-12-19
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2022. All rights reserved.