• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Mémoire de Maîtrise
DOI
https://doi.org/10.11606/D.11.2019.tde-20191108-114436
Document
Auteur
Nom complet
Virgilio Cesar de Mello Libardi
Unité de l'USP
Domain de Connaissance
Date de Soutenance
Editeur
Piracicaba, 1996
Directeur
Titre en portugais
Efeitos de diferentes níveis de irrigação e do déficit hídrico na produção do feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.)
Mots-clés en portugais
DEFICIT HÍDRICO
FEIJÃO
IRRIGAÇÃO
PRODUÇÃO
Resumé en portugais
O feijão é um produto de importância mundial na alimentação humana sendo incorporado no hábito alimentar da população brasileira. A baixa produtividade decorre de práticas inadequadas de manejo, qualidade das sementes e escassez de água nas regiões de pouca disponibilidade de água. O presente trabalho teve como objetivo avaliar o grau de sensibilidade do feijoeiro ao déficit hídrico ao longo de seu ciclo e em seu período reprodutivo, através da verificação dos seus efeitos na produção e nos componentes de produção. Os resultados obtidos permitem concluir que a cultura é sensível ao déficit hídrico estabelecido, em relação a situação de irrigação completa ou sem déficit. Verificou-se também um efeito significativo da quantidade de água aplicada pelo sistema de irrigação na produção de grãos, número de vagens por planta e número de sementes por vagens. O estabelecimento de déficit hídrico na cultura pode ser considerado, desde que não proporcione grande alteração no resultado da produção
Titre en anglais
Effects of different irrigation levels and water deficits on bean (Phaseolus vulgaris L.) yield
Resumé en anglais
Bean is a worldwide item in human provisions, traditionally incorporated to the feed habits of the Brazilian population. Low productivity in bean crops is due to inadequate management practices, seed quality and lack of irrigation, where natural rains are not regularly available. The main objective of this paper is to evaluate the sensitivity of a bean crop to water deficits during its growth and reproductive periods, based on final yield and productive parameters. The knowledge of these productive parameters is the theoretical foundation to select and to evaluate water management criteria, focusing on higher economic yields with less water. With the results obtained, it was possible to conclude that bean crop is sensitive to water deficits, compared with full irrigated and non-deficits plots. It was noticed a significant effect of the total irrigation depth on the final yield, number of pods per plant and number of seeds per pod. Water deficit can not be established during growth and reproductive periods, without resulting significant reductions on the bean yield, that will result to low incomes to farmers and low production of food
 
AVERTISSEMENT - Regarde ce document est soumise à votre acceptation des conditions d'utilisation suivantes:
Ce document est uniquement à des fins privées pour la recherche et l'enseignement. Reproduction à des fins commerciales est interdite. Cette droits couvrent l'ensemble des données sur ce document ainsi que son contenu. Toute utilisation ou de copie de ce document, en totalité ou en partie, doit inclure le nom de l'auteur.
Date de Publication
2019-11-08
 
AVERTISSEMENT: Apprenez ce que sont des œvres dérivées cliquant ici.
Tous droits de la thèse/dissertation appartiennent aux auteurs
CeTI-SC/STI
Bibliothèque Numérique de Thèses et Mémoires de l'USP. Copyright © 2001-2024. Tous droits réservés.