• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.11.1986.tde-20220207-215338
Document
Author
Full name
Jose Eduardo Borella
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 1986
Supervisor
Title in Portuguese
Efeito da irrigação com água salina e da lâmina de lixiviação na produção de feijão (Phaseolus vulgaris L.) e na salinização do solo
Keywords in Portuguese
ÁGUA SALINA
FEIJÃO
IRRIGAÇÃO
LIXIVIAÇÃO
PRODUÇÃO
Abstract in Portuguese
No Departamento de Engenharia Rural da Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", município de Piracicaba - SP, estudaram-se os efeitos da qualidade da água de irrigação e da lâmina de lixiviação na produção de feijão (Phaseolus vulgaris L.) e na salinização do solo. O experimento foi conduzido sob uma cobertura de plástico transparente em vasos de 50 cm de altura e diâmetro de 20 cm, preenchidos com solo dos primeiros 30 cm de profundidade do perfil natural do Latossolo Vermelho Amarelo-Fase Arenosa Série Sertãozinho, com condutividade elétrica do extrato 1:1 de 185 micromhos/cm à 25C. A um litro de água natural, com 250 micromhos/cm à 25C e denominada de C0, foram adicionados 360, 720 e 1080 mg de mistura de sais, constituindo respectivamente as águas, C1, C2 e C3, com condutividades elétricas de 945, 1670 e 2450 micromhos/cm à 25C. Os sais utilizados foram cloreto de cálcio, sulfato de magnésio e bicarbonato de sódio nas proporções em peso de 5,0:3,0:2,0, respectivamente. Aplicaram-se adicionais de 0, 7, 14 e 21% da evapotranspiração observada nos vasos irrigados com agua C0 como lâmina de lixiviação de manutenção denominados respectivamente de L0, L1, L2 e L3. O delineamento experimental foi totalmente casualizado. Cada tratamento resultou da combinação entre as variáveis qualidade da água (C) e lixiviação (L), perfazendo doze tratamentos mais a testemunha, com quatro repetições, sendo cada uma correspondente a um vaso com três plantas. Foram analisados os seguintes parâmetros relativos a cultura: produção total de grãos, porcentagem de queda da produção, número total de grãos, número total de vagens, peso médio dos grãos, evapotranspiração acumulada, consumo de água por peso de grão e altura de planta no início da floração. Com relação ao solo foi analisada a condutividade elétrica do extrato 1:1 após a colheita. Os resultados mostraram que o aumento da concentração de sais na água provocou um decréscimo significativo, com efeito linear, dos parâmetros: produção total de grãos, números totais de vagens e grãos, peso médio dos grãos, evapotranspiração acumulada e altura de planta no início da floração. A produção de grãos foi de 18,15; 13,01; 9,93 e 5,75 g e a evapotranspiração de 867,85; 829,55; 730,62 e 626,57 mm respectivamente para a testemunha e para os tratamentos irrigados com C1, C2 e C3. Por outro lado ocasionou incremento da porcentagem de queda da produção, com efeito linear, e do consumo de água por peso de grão, com efeito quadrático. A queda da produção foi de 28,5; 45,2 e 68,3% e o consumo de 64,58; 74,48 e 114,94 mm/grama respectivamente para as água C1, C2 e C3. A salinidade do solo cresceu de 185 micromhos/cm à 25C para 595,7; 821,4 e 1.055,9 micromhos/cm à 25C respectivamente para as águas C1, C2, C3. Este efeito foi linear e significativo ao nível de 1% de probabilidade. O aumento da lâmina de lixiviação proporcionou um incremento do número total de grãos e do consumo de água por peso de grão e uma redução do peso médio dos grãos. O consumo observado foi de 75,41; 81,90; 91,86 e 88,71 mm / grama respectivamente para as lâminas de lixiviação L0, L1, L2 e L3. Nos demais parâmetros da cultura a lixiviação não interferiu significativamente nos resultados. Com relação ao solo a condutividade elétrica do extrato 1:1 ficou em 953,1; 824,3; 761,0 e 706,9 micromhos/cm à 25C respectivamente quando aplicadas as lâminas L0, L1, L2 e L3. Este efeito foi linear e significativo ao nível de 1% de probabilidade.
Title in English
Effect of the irrigation and leaching requirements with saline water on the production of beans (Phaseolus vulgaris L.) and on the salinization of the soil
Abstract in English
The effects of irrigation water quality and leaching requirements on the yield of beans (Phaseolus vulgaris L.) and the residual soil salinization were studied at the Rural Engineering Department of the Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz, in Piracicaba - São Paulo, Brazil. The experiment was conducted using a transparent plastic sheet to protect 52 pots against the rainfall. Each pot, 50 cm high and 20 cm in diameter, was filled with soil from the first 30 cm depth of the natural sandy soil: Red Yellow Latossols - Sertãozinho Series, with an electrical conductivity of the extract 1: 1 of 185 micromhos/cm at 25C. In one liter of natural water, designated as C0, with 230 micromhos/cm at 25C were added 360, 720 and 1080 mg of a mixture of salts, representing irrigation waters, C1, C2, and C3, respectively the with electrical conductivity of 945, 1,670 and 2,450 micromhos/cm at 25C. The salts used were calcium chloride, magnesium sulphate and sodium bicarbonate at the ratio of 5:3:2, respectively. The leaching depths designated as L0, L1, L2 and L3 applied to the irrigated pots were equivalent to 0, 7, 14 and 21% of the evapotranspiration observed with the control. The experimental outline was randomly set. Each treatment was a result of the combination between of the two variables: the water quality (C) and leaching (L), totalizing twelve treatments plus the control, with four replications each one corresponding to a pot with three plants. The crop growth was analyzed according to the following parameters: total production of grains, percentage of the decrease in production, total amount of grains, total amount of pods, average weight of :grains, cumulative evapotranspiration, water consumption per weight of grain and the plant height at the beginning of flowering. With relation to the soil, the electrical conductivity of the extract 1:1 was taken after harvesting. The experiment results indicated that the increase of concentration of salts in water significant linear decrease of the following caused a parameters: total production of grains, total amount of pods and grains, average weight of grains, cumulative evapotranspiration and the height of the plants at de start of their flowering. The production of grains reached 18.15; 13.01; 9.93 and 5.75 g and the evapotranspiration 867.85; 829.55; 730.62; and 626.57 mm respectively for the control and for the treatments irrigated with C1, C2 and C3. On the other hand the experiment showed that there was an increment in the percentage of decrease in production, with a linear effect, and a quadratic effect in the water consumption per weight of grain. The decrease of production reached 28.5; 45.2 and 68.3% and the water consumption per weight of grains was 64.58; 74.48 and 114.94 mm/g respectively for the waters C1, C2 and C3. The soil salinity increased from 185 micromhos/cm at 25C to 595.7; 821.4 .and 1055.9 micromhos/cm at 25C respectively when the waters C1, C2 and C3 were used. This effect was linear and significant to the level of probability of 1%. Increasing the leaching depth caused a increase of the amount of grains and a increase of the water consumption per weight of grain and the decrease of the average weight of grains. The consumption observed was 74.41; 81.90; 91.86 and 88.71 respectively for the leaching depths L0, L1, L2 and L3. The leaching depths did not affected significantly the results of the other crop parameters. In relation to the soil, the electrical conductivity of the extract 1:1 was 953.1; 824.3; 761.0 and 706.9 micromhos/cm at 25C respectively when the leaching depths L0, L1, L2 and L3 were applied. This effect was linear and significant to the level 1% of probability.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2022-02-07
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2022. All rights reserved.