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Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.11.2019.tde-20191220-141702
Document
Author
Full name
Monica Josene Barbosa Pereira
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 2001
Supervisor
Title in Portuguese
Biologia, exigências térmicas e inimigos naturais da broca-da-polpa das anonáceas Cerconota anonella (Sepp, 1830) (Lepidoptera: Oecophoridae)
Keywords in Portuguese
ANONÁCEAS
BIOLOGIA
BROCA-DOS-FRUTOS
CONTROLE BIOLÓGICO
DIETA ARTIFICIAL
EXIGÊNCIAS TÉRMICAS
Abstract in Portuguese
O objetivo deste trabalho foi registrar os principais inimigos naturais de Cerconota anonella, estudar suas exigências térmicas e identificar uma dieta artificial para a criação desta praga em laboratório. O levantamento dos inimigos naturais foi conduzido na EMBRAPA/CPAC - Centro de Pesquisa do Cerrado, Distrito Federal. O parasitóide larval Apanteles sp. foi a espécie mais abundante durante as coletas. O ciclo de ovo a adulto deste parasitóide foi de aproximadamente 15 dias, no entanto, na primeira geração só emergiram machos. O outro parasitóide larval encontrado foi Xyphosomella sp., mas não houve parasitismo em laboratório. Como parasitóide de pupa registrou-se a ocorrência de Brachymeria annulata cujo ciclo de ovo a adulto foi, em média, de 19,0 dias. Todos os adultos da primeira geração eram machos, inviabilizando a criação em laboratório. O outro parasitóide pupal encontrado foi a espécie Trichospilus diatraeae, cujo ciclo de vida variou de 15,0 a 18,0 dias. O número de progênie por pupa variou de 100 a 200 indivíduos, com razão sexual de 0,75. Além dos parasitóides foi encontrada a formiga predadora Camponotus (Myrmothrix) rufipes e o fungo entomopatogênico Beauveria bassiana, infectando larvas e pupas. Os experimentos de exigências térmicas de C. anonella foram conduzidos no laboratório de Controle Biológico do Departamento de Entomologia, Fitopatologia e Zoologia Agrícola da Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" da Universidade de São Paulo, Piracicaba. A faixa de temperatura de 25°C a 30°C foi a mais adequada para manter ovos, larvas e pupas em laboratório. Para os adultos, o máximo potencial reprodutivo foi obtido na faixa de 18°C a 25°C. Nas localidades de Jales, Mirandópolis, Dracena, Lins e Jaboticabal podem ocorrer de 9 a 10 gerações anuais de C. anonella, e de 7 a 8, durante o período de frutificação da pinha. A dieta artificial mais adequada para o desenvolvimento de C. anonella foi aquela que tem como fonte de proteína germe de trigo e farelo de soja. Os parâmetros biológicos avaliados nos indivíduos criados nessa dieta apresentaram resultados semelhantes àqueles observados nos indivíduos criadas em fruto. O desenvolvimento embrionário foi descrito. As larvas de C. anonella criadas em dieta artificial apresentaram cinco ínstares larvais. O dimorfismo sexual de pupas é bastante característico e distinguido pela localização da abertura genital. O macho pode copular até 5 vezes durante a vida, com intervalo mínimo de 24 horas entre cópulas. A longevidade de adultos foi reduzida quando foi oferecido somente água para os adultos. A fecundidade de fêmeas foi alta, quando alimentadas com diferentes concentrações de mel e sacarose.
Title in English
Biology, thermal requirements and natural enemies of the Annona fruit borer Cerconota anonella (Sepp, 1830) (Lepidoptera: Oecophoridae)
Abstract in English
This research on Cerconota anonella was carried out to register its main natural enemies, to study its thermal requirements and to determine an artificial diet for rearing this pest in laboratory. The survey of the natural enemies was done at the Cerrado Research Center of EMBRAPA, in Brasilia, Federal District, Brazil. The larval parasitoid, Apanteles sp. (Hymenoptera: Braconidae) was the most abundant species collected during the survey. The egg-adult period of this parasitoid was ca. 15 days, but only males have emerged in the first generation. The other larval parasitoid collected, Xyphosomella sp. (Hymenoptera: Ichneumonidae), failed to parasitized the larvae in laboratory. Brachymeria annulata (Hymenoptera: Chalcididae), the pupal parasitoid collected, showed an egg-adult period of ca. 19 days, but again, all the adults emerging from the first generation were males. The other pupal parasitoid collected, Trichospilus diatraeae (Hymenoptera: Eulophidae), showed an egg-adult period varying from 15 to 18 days, producing 100 to 200 individuals per parasitized pupa and a sex ratio of 0.75. The other natural enemies found were the preying ant Camponotus (Myrmothrix) rufipes and the entomopathogenic fungus Beauveria bassiana infecting larvae and pupae. The experiments on thermal requirements of C. anonella were carried out in the Laboratory of Biological Control, Department of Entomology, Plant Pathology and Agricultural Zoology, College of Agriculture Luiz de Queiroz, University of São Paulo, in Piracicaba, State of São Paulo, Brazil. The range of temperature from 25° to 30°C was the most suitable one for keeping eggs, larvae and pupae in laboratory. For the adults the highest reproductive potential was obtained in the temperature range from 18° to 25°C. In the regions of Jales, Mirandópolis, Dracena, Lins and Jaboticabal, State of São Paulo, C. anonella presents 9 to 10 generations per year. When one considers only the fruiting period, the number of annual generations varies from 7 to 8. The most suitable artificial diet for the development of C. anonella is that containing wheat germ and soybean flour as a source of proteins for the biological parameters evaluated have shown similar results to those observed on populations deriving from larvae reared in fruits. The embryonic development of C. anonella was described as well. C. anonella larvae reared in artificial diet presented five instars. The sexual dimorphism of the pupae is clearly seen by the localization of the genital opening. The male mates up to five times during the adult period, with a minimum interval of 24 hours among matings. The longevity was reduced when adults received only water. Female fecundity was high when they were fed with different concentrations of sucrose and honey solutions.
 
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Publishing Date
2019-12-20
 
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