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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.11.2007.tde-08112007-105956
Document
Author
Full name
Cassiano Mota de Campos
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 2007
Supervisor
Committee
Milan, Marcos (President)
Gadanha Junior, Casimiro Dias
Toledo, Jose Carlos de
Title in Portuguese
Identificação e avaliação de variáveis críticas no processo de produção da cana-de-açúcar
Keywords in Portuguese
Cana-de-açúcar
Controle estatístico do processo
FMEA
Mecanização agrícola
Qualidade do processo – Capacidade
Qualidade total
Abstract in Portuguese
A cana-de-açúcar é uma das culturas mais importantes economicamente no Brasil e concede ao país a posição de maior produtor e exportador mundial. A perspectiva para os próximos anos é de expansão da área cultivada para atender a demanda, principalmente, do mercado internacional. Além do aumento de produção obtido pela expansão da área cultivada é de fundamental importância a manutenção e o incremento da produtividade da cultura, otimizando assim os recursos já disponibilizados. Uma das alternativas para o aumento da produtividade é o aprimoramento dos processos produtivos de implantação, condução e colheita. As operações envolvidas com esses processos tem influência direta sobre a produtividade e qualidade da matéria prima produzida. Embora todas as operações tenham a sua importância é necessário, por questões operacionais e custos envolvidos, identificar aquelas de maior importância para o processo de produção e estabelecer os padrões a serem atendidas pelas mesmas. Para tanto o objetivo deste trabalho foi identificar e avaliar as variáveis críticas do processo de produção da cana-de-açúcar. O trabalho foi desenvolvido em duas etapas. A primeira constou da identificação das variáveis críticas referentes às diversas etapas de produção da cana-de-açúcar através da utilização da FMEA - Failure Mode and Effects Analysis. A segunda constou da avaliação no campo da variável de maior criticidade para determinar a capacidade do processo através do índice Cpk. Os resultados permitiram identificar dezessete variáveis e a cana crua e o espaçamento irregular entre foram consideradas as mais críticas. Com relação ao espaçamento entre sulcos os atuais sistemas de orientação para abertura dos sulcos, manual e automático, não são capazes de atender aos limites de tolerância adotados pela Usina. É necessário rever esses limites e/ou analisar alternativas para melhorar os sistemas e dessa forma atender aos padrões desejados.
Title in English
Identification and evaluation of the critical variables in the sugar cane production process
Keywords in English
FMEA
Mechanization agricultural
Quality process – Capacity
Statistical Process Control
Sugar cane
Total Quality
Abstract in English
Sugar cane is one of the cultures more important economically in Brazil, which is at the same time the leading producer and exporter in the word. The perspectives for the next few years are expansion of cultivated area in order to attend the demand, mainly the international market. Besides the increasing of production, giving the expansion of cultivated area, it is of the great importance the maintenance and the increasing of the crop productivity optimizing in this way the resources already available. One of the alternatives for the increasing the productivity is the improving of the productivity process. Among them the plant, cultivation and harvest should be enhanced. Due to the operational issues and the involved costs it is necessary to determine the most important operations for the production process and set the patterns to be applied by them. The aim of this work was to identify and evaluate the critical variables in the sugar cane production process. The work was carried out in two ways. The first one consisted of the identification of the critical variables that were present along the several stages of sugar cane production and the FMEA - Failure Mode and Effects Analysis- was the technique used for the evaluation. The second stage consisted of the evaluation in the field to find the most critical variables and the capacity of the process. The results made possible to identify seventeen variables. The most critical of them were space among furrows and the harvesting of raw sugar cane. Concerning the space among furows the current guide systems, automatic and manual, are not able to attend the limits of tolerance adopted by the mill. It is necessary to have this limits reviewed and/or analyse some new alternatives for the improvements in the systems, in order to attend the wanted patterns.
 
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Publishing Date
2007-11-21
 
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