• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Doctoral Thesis
DOI
10.11606/T.12.2006.tde-29112006-172821
Document
Author
Full name
Claudia Assunção dos Santos Viegas
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 2006
Supervisor
Committee
Picchetti, Paulo (President)
Azevedo, Paulo Furquim de
Carmo, Heron Carlos Esvael do
Farina, Elizabeth Maria Mercier Querido
Oliveira Filho, Gesner Jose de
Title in Portuguese
Fusões e aquisições na indústria de alimentos e bebidas do Brasil: análise dos efeitos nos preços ao consumidor
Keywords in Portuguese
Eficiência
Fusões e aquisições
Indústria de alimentos e bebidas
Organização industrial
Poder de mercado
Preços
Abstract in Portuguese
Na década de 1990 o Brasil passou por um intenso processo de fusões e aquisições (F&A) que alteraram a configuração do parque industrial. A indústria de alimentos e bebidas teve destaque nesse processo. A proposta deste trabalho é avaliar se as F&A afetaram os preços ao consumidor na indústria de alimentos e bebidas do Brasil. Isso é feito no capítulo 3, utilizando-se dados do IPC-FIPE (Índice de Preços ao Consumidor da Fundação Instituto de Pesquisas Econômicas), da PIA-IBGE (Pesquisa Industrial Anual do Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística) e do IPA-FGV (Índice de Preços no Atacado da Fundação Getúlio Vargas). Essa análise empírica é precedida por um estudo sobre a estrutura produtiva da indústria (Oferta: Capítulo 1) e um breve relato sobre as alterações recentes no mercado consumidor brasileiro (Demanda: Capítulo 2). Com isso, o trabalho oferece uma visão ampla sobre a indústria de alimentos e bebidas no Brasil, sinalizando mudanças após as fusões e aquisições, tanto na estrutura de oferta e demanda quanto no comportamento dos preços ao consumidor.
Title in English
Mergers and Acquisitions in the Brazilian Food Industry: an analysis of the effects on consumer prices
Keywords in English
Efficiency
Food and drinks industry
industrial organization
Market power
Mergers and acquisitions
Prices
Abstract in English
In the nineties, Brazil has gone through an intense process of mergers and acquisitions (M&A), with significant impacts on the country´s industrial plant. The Food and Beverage industry has had eminence in this process. This work intends to evaluate whether the M&A´s have had an effect on consumer prices of the food and beverage industry. This is the content of chapter 3, making use of IPC-FIPE (Consumer Price Index of the Institute for Economic Research Foundation) and of the IPA-FGV (Producer Price Index of the Getúlio Vargas Foundation). The empirical analysis is preceded by a study of the productive structure of the industry (supply ? chapter 1) and a brief description of the recent change in the Brazilian consumer market (demand ? chapter 2). In this way, the study offers a broad view of the food and beverage industry in Brazil, indicating changes after the M&A´s in the supply and demand structure as much as in the behavior of consumer prices.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2007-03-16
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
Centro de Informática de São Carlos
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2019. All rights reserved.