• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.12.2018.tde-28092018-155730
Document
Author
Full name
Adolfo Pino de Barros Fontes
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 2018
Supervisor
Committee
Vidal, Antonio Geraldo da Rocha (President)
Perez, Gilberto
Machado Filho, Cláudio Antonio Pinheiro
Sun, Violeta
Title in Portuguese
Gestão do conhecimento no agronegócio: construção de uma base de conhecimento para o setor de bovinos de corte no Brasil
Keywords in Portuguese
Agronegócio
Apoio à decisão
Bovinos
Gestão do conhecimento
Abstract in Portuguese
O agronegócio engloba diversas cadeias produtivas de alimentos, fibras e bioenergia, que possuem diferentes perfis de produção além de riscos inerentes às suas atividades. Coletar dados, gerar e interpretar informações para a tomada de decisões são desafios necessários para as empresas desse setor. Com características bastante particulares, como alta sensibilidade a fatores climáticos, baixa previsibilidade de preços de commodities e dependência do comércio internacional, a gestão do conhecimento nesse setor torna-se um diferencial competitivo. Este estudo concebe uma base de conhecimento a ser utilizada por organizações ligadas ao agronegócio de bovinos de corte, para apoio à tomada de decisões. Combinando a experiência profissional pessoal com um estudo teórico sobre sistemas agroindústrias, sistemas de informação, inteligência de mercado e gestão do conhecimento, desenvolveu-se um modelo de base de conhecimento, aplicado na prática através de uma pesquisa-ação. Durante sua aplicação foi possível verificar a necessidade de armazenamento de todas as informações e conhecimentos utilizados na atividade profissional, incluindo os que não haviam sido previstos no modelo original. A cada nova utilização, tal armazenamento, estruturado e sistemático, alimenta a base e mantém sua capacidade de fornecer conhecimentos para apoiar a tomada de decisão.
Title in English
Knowledge management in agribusiness: developing a database of knowledge for the beef cattle sector in Brazil
Keywords in English
Agribusiness
Beef cattle
Decision making
Knowledge management
Abstract in English
Agribusiness involves several food, fiber and bioenergy production chains that have different production profiles as well as risks inherent in their activities. Collecting data, generating and interpreting information for decision making are challenges that companies have in this sector. With very particular characteristics, such as high sensitivity to climatic factors, low predictability of commodity prices and dependence on international trade, knowledge management in this sector becomes a competitive differential. This study conceives a knowledge base to be used by organizations related to the agribusiness of beef cattle to support decision-making. Combining professional experience with a theoretical study on agribusiness systems, information systems, market intelligence and knowledge management, a knowledge base model was developed, applied in practice through an action research. During its application, it was possible to verify the need of registering all the information and knowledge used in the professional activity, including those that had not been foreseen in the original model. With each new use, such a structured and systematic record feeds the base and maintains its capacity to provide knowledge to support decision making.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
OriginalAdolfo.pdf (1.89 Mbytes)
Publishing Date
2018-10-04
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2024. All rights reserved.