• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.17.2023.tde-14112023-154830
Document
Author
Full name
Caroline Bonfim Noventa
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Ribeirão Preto, 2023
Supervisor
Committee
Chiarello, Paula Garcia (President)
Grecco, Mirele Savegnago Mialich
Rabito, Estela Iraci
Zanin, Lais Mariano
Title in Portuguese
Lanche modificado em razão fósforo-proteína para pacientes com doença renal crônica em hemodiálise: um teste-piloto
Keywords in Portuguese
Composição corporal
Estado nutricional
Hemodiálise
Razão fósforo-proteína
Abstract in Portuguese
O estado nutricional tem papel fundamental na saúde e nos desfechos clínicos de pacientes com doença renal, uma vez que a terapia nutricional, independente da via de acesso, é um aspecto importante na manutenção de massas corporais para pacientes em hemodiálise (HD). O principal objetivo foi avaliar o efeito de um lanche hiperprotéico e com baixa razão fósforo-proteína sobre o estado nutricional de pacientes em hemodiálise. Caracterizou-se como um teste-piloto, realizado em uma Unidade. Foram avaliados composição corporal (água e massas corporais), exames bioquímicos de rotina, antropometria e consumo alimentar. Vinte pacientes foram incluídos e distribuídos em dois grupos: Grupo Lanche Padrão (GLP; n=9) e Grupo Lanche Modificado (GLM; N=11). O teste não paramétrico de Wilcoxon foi utilizado para comparar grupos pela intervenção e o de Mann-Witney para comparações antes e depois. No basal, o GLP tinha todos os dados antropométricos significativamente maiores do que o GLM, porém para estas não houve diferenças estatísticas significativas entre os grupos. O grupo GLM, em média, ingeria dietas com maior valor energético, bem como no quantitativo de alguns nutrientes, mas na relação destes nutrientes por 1000 kcal, essas diferenças não permanecem. Estatisticamente no basal, o GLP apresentou valores de Água extracelular e Sobrecarga hídrica significativamente superiores. O GLM não apresentou alterações estatísticas. Foi observado que 50% (n=10) dos pacientes avaliados apresentaram redução nos níveis séricos de fósforo após o período de intervenção. Um protocolo foi elaborado, para a preparação de um lanche para pacientes em hemodiálise, rico em proteínas e baixo em fósforo, oferecendo a possibilidade de uma refeição intermediária que consiga auxiliar no atendimento das recomendações nutricionais para estes pacientes, em adequada faixa custo-benefício.
Title in English
Modified diet in phosphorus-protein ratio for patients with chronic kidney disease on hemodialysis: a pilot test
Keywords in English
Body composition
Hemodialysis
Nutritional status
Ratio phosphorus-protein
Abstract in English
Nutritional status plays a fundamental role in the health and clinical outcomes of patients with kidney disease, since nutritional therapy, regardless of the access route, is an important aspect in the maintenance of body masses for patients on hemodialysis (HD). The main objective was to evaluate the effect of a hyperprotein diet with a low phosphorus-protein ratio on the nutritional status of hemodialysis patients. It was characterized as a pilot test, carried out in a n a hemodialysis unit. Body composition (water and body mass), routine biochemical tests, anthropometry and food intake were evaluated. Twenty patients were included and divided into two groups: Standard Diet Group (SDG; n=9) and Modified Diet Group (MDG; N=11). The nonparametric Wilcoxon test was used to compare groups by intervention and the Mann-Witney test for before and after comparisons. At baseline, the SDG had all anthropometric data significantly higher than the MDG, but for these there were no statistically significant differences between the groups. The MDG group, on average, ingested diets with higher energy value, as well as in the quantity of some nutrients, but in the ratio of these nutrients per 1000 kcal, these differences do not remain. Statistically at baseline, SDG presented significantly higher values of extracellular water and water overload. The MDG showed no statistical changes. It was observed that 50% (n=10) of the patients evaluated presented a reduction in serum phosphorus levels after the intervention period. A protocol was developed for the preparation of a diet for hemodialysis patients, rich in protein and low in phosphorus, offering the possibility of an intermediate meal that can assist in meeting the nutritional recommendations for these patients, in an adequate cost-benefit range.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2023-12-15
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2024. All rights reserved.