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Master's Dissertation
DOI
Document
Author
Full name
Aline Christine Bernegossi
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Carlos, 2019
Supervisor
Committee
Corbi, Juliano Jose (President)
Jacobucci, Giuliano Buzá
Rocha, Odete
Title in Portuguese
Efeito tóxico da cafeína sobre o ciclo de vida de Chironomus sancticaroli (Chironomidae, Diptera) e Daphnia magna (Daphniidae, Cladocera)
Keywords in Portuguese
Cafeína
Concentrações detectadas
Contaminantes emergentes
Toxicidade
Abstract in Portuguese
A cafeína está presente no cotidiano humano desde o tradicional café até como constituinte de medicamentos, estimulantes, chás, chocolate entre outros produtos alimentícios. Essa substância é considerada um contaminante orgânico emergente provindo de águas residuárias não tratadas. Sua presença nos corpos hídricos vem sendo documentada em baixas concentrações, desde ηg.L-1 até µg.L-1 e os efeitos dessas concentrações nos organismos aquáticos ainda não foram efetivamente investigados. Com o objetivo de avaliar os efeitos tóxicos da cafeína em concentrações comumentemente encontradas em corpos hídricos, foram realizados testes de ecotoxicidade aguda e crônica com os organismos-teste Chironomus sancticaroli e Daphnia magna e intergeracional com C. sancticaroli, com enfoque em respostas biológicas de mortalidade, imobilidade, crescimento, desenvolvimento e reprodução. Como resultado, a cafeína não apresentou toxicidade aguda no teste de curta duração realizado para D. magna e C. sancticaroli. Foi observado efeito de toxicidade crônica da cafeína, havendo interferência no desenvolvimento das larvas de Chironomus principalmente na concentração de 200 µg.L-1 e no crescimento e reprodução de D. magna, na qual foi observada indução na produção de neonatos e desaceleração para o desenvolvimento do organismo (retardo no processo de ecdise). No teste intergeracional, foram observadas mudanças nos padrões de desenvolvimento larval. Os resultados demonstram que a cafeína, em concentrações ambientalmente detectadas, pode causar pequenas alterações no ciclo de vida dos organismos, como por exemplo, alterações no tamanho das asas das fêmeas e no comprimento do corpo das larvas de C. sancticaroli. Recomendam-se o uso de técnicas biomoleculares para avaliar as respostas metabólicas dos organismos quando exposto à cafeína em baixas concentrações.
Title in English
Caffeine toxic effect on Chironomus sancticaroli (Diptera: Chironomidae) life cycle and Daphnia magna (Cladocera: Daphnidae)
Keywords in English
Caffeine
Detected concentrations
Emerging contaminants
Toxicity
Abstract in English
Caffeine is present in human daily life either as traditional coffee or constituent of medicines, stimulants, teas, chocolate, among other products. This substance is an emerging organic contaminant from untreated wastewater. Its presence in aquatic systems has been documented at low concentrations, from ηg.L-1 to µg.L-1 and the effects of these concentrations on aquatic organisms have not yet been effectively investigated. In order to evaluate the toxic effects of caffeine, at concentrations usually found in aquatic systems, acute and chronic ecotoxicological tests were performed with Chironomus sancticaroli and Daphnia magna and, an intergenerational with C. sancticaroli, focusing on biological responses of mortality, immobility, growth, development and reproduction. As a result, caffeine did not present acute toxicity in the shor-term test performed for D. magna and C. sancticaroli. Chronic toxicity of caffeine was observed, with interference in the Chironomus larvae development, mainly in the concentration of 200 µg.L-1, and in the growth and reproduction of D. magna, in which it was observed presence of induction in the production of neonates and deceleration to the development of the organism (delay in the process of ecdysis). In intergeneration test, changes in the larval developmental patterns were observed. In intergenerational testing, changes in larval developmental patterns were observed. The results demonstrate that caffeine, in concentrations detected environmentally, can cause small influences in the organism's life cycle of the, for example, changes in the size of the wings of the females and in the length of the body of the larvae of C. sancticaroli. The use of biomolecular techniques to evaluate the metabolic responses of organisms when exposed to caffeine at low concentrations is recommended.
 
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Publishing Date
2019-06-11
 
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