• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Mémoire de Maîtrise
DOI
https://doi.org/10.11606/D.18.1998.tde-25062024-105152
Document
Auteur
Nom complet
Almir Zancul
Unité de l'USP
Domain de Connaissance
Date de Soutenance
Editeur
São Carlos, 1998
Directeur
Jury
Povinelli, Jurandyr (Président)
Akutsu, Jorge
Chaudhry, Fazal Hussain
Titre en portugais
O efeito da queimada de cana-de-açúcar na qualidade do ar na região de Araraquara
Mots-clés en portugais
legislação ambiental
poluição do ar
queimada de cana-de-açúcar
Resumé en portugais
Os poluentes emitidos na atmosfera durante as queimadas que ocorrem no período das safras agrícolas representam uma modalidade de poluição que necessita ser mais estudada, já que atinge grande parte da população residente no interior do Estado de São Paulo. Este trabalho utiliza dados referentes à emissão de poluentes que ocorre na época das safras, na região de Araraquara, e procura estabelecer uma comparação com a legislação ambiental. Os dados de concentração de poluentes utilizados e examinados em laboratório, e o material particulado (carvãozinho) foi coletado em 1986 e 1997 através de um sistema de placas adesivas. Foi feita uma comparação entre os valores encontrados e os parâmetros estabelecidos pela legislação ambiental. Os resultados revelam que as queimadas de cana-de-açúcar constituem uma fonte significativa de emissão de poluentes na atmosfera. Apontam ainda que os dispositivos legais que surgiram nos últimos anos, bem como a aplicação rígida da legislação ambiental mostraram ser ferramentas valiosas no controle da poluição do ar
Titre en anglais
Sugar cane burning effect on the air quality of Araraquara region
Mots-clés en anglais
air pollution
environmental legislation
sugar cane burning
Resumé en anglais
The pollutants realeased into the atmosphere during the sugar cane burnings that happen by the time of agricultural harvesting represent a kind of pollution that needs to be more invesdgated, considering that it effects a great part of São Paulo State inland population. The present work uses data related to pollutant emission during agricultural harvesting in Araraquara neighbourhood, and intends to establish a comparison with environmental legislation. The pollutant concentration data used for this work have been collected by CETESB portable laboratory, analysed and examined in laboratories, and the particulated material - "carvaozinho" - colleted by a system of adhesive plates during the years of 1986 and 1997. A comparison between the values that are found and the parameters established by environmental legislation was done. The results show that the sugar cane burnings are a significative source of pollutant emission into the atmosphere, and that the legal provisions issued in the last years, as well as the rigid application of environmental legislation, proved to be valuable instruments for the air pollution control.
 
AVERTISSEMENT - Regarde ce document est soumise à votre acceptation des conditions d'utilisation suivantes:
Ce document est uniquement à des fins privées pour la recherche et l'enseignement. Reproduction à des fins commerciales est interdite. Cette droits couvrent l'ensemble des données sur ce document ainsi que son contenu. Toute utilisation ou de copie de ce document, en totalité ou en partie, doit inclure le nom de l'auteur.
Date de Publication
2024-06-25
 
AVERTISSEMENT: Apprenez ce que sont des œvres dérivées cliquant ici.
Tous droits de la thèse/dissertation appartiennent aux auteurs
CeTI-SC/STI
Bibliothèque Numérique de Thèses et Mémoires de l'USP. Copyright © 2001-2024. Tous droits réservés.