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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.18.2015.tde-31082021-145050
Document
Author
Full name
Artur Valadares de Freitas Santos
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Carlos, 2015
Supervisor
Committee
Silveira, Zilda de Castro (President)
Dias, Acires
Silva, Jorge Vicente Lopes da
Title in Portuguese
Estudo da melhoria de um utensílio de auxílio à alimentação para portadores da Doença de Parkinson com base na integração das metodologias QFD e TRIZ
Keywords in Portuguese
Doença de Parkinson
manufatura aditiva
metodologia de projeto
QFD
tecnologia assistiva
TRIZ
Abstract in Portuguese
Esse trabalho apresenta o processo de melhoria de um utensílio de alimentação para indivíduos com algum grau de tremor nas mãos, por meio da integração das metodologias de projeto QFD e TRIZ, e da utilização da manufatura aditiva durante o projeto conceitual. O envelhecimento populacional e outras diversas situações que provocam a incapacidade temporária ou permanente de indivíduos, tanto em escala regional como mundial, geram uma demanda crescente de produtos na área de tecnologia assistiva. Esses produtos devem oferecer soluções de engenharia baseadas em tomadas de decisões realizadas com equipes multidisciplinares, com algum grau de personalização. Neste contexto, o uso das metodologias Casa da Qualidade – QFD e TRIZ podem auxiliar tanto o esforço multidisciplinar, quanto as tomadas de decisões técnicas ao longo das fases iniciais do desenvolvimento do projeto, promovendo possibilidades de inovações. O objetivo desse trabalho é apresentar o processo de integração entre o QFD e a TRIZ para se obter soluções parciais técnicas, com algum grau de inovação, e o protótipo funcional de um utensílio de alimentação para usuários portadores da Doença de Parkinson ou outras desordens neurológicas que afetem os movimentos das mãos e, por conseguinte, a tarefa de alimentação. As melhorias de projeto para o utensílio foram: um sistema essencialmente mecânico, que permite facilidade de uso e de reposição e manutenção de peças; uso de um fluido atóxico (água) para promover o balanceamento dos tremores provenientes das mãos; melhoria da área de contato manual, com maior conforto térmico e ergonômico para o usuário. O uso da manufatura aditiva, ainda na fase do projeto conceitual, permitiu a geração de um protótipo funcional para avaliações visuais e técnicas das soluções concebidas, reforçando a importância de seu uso no processo de desenvolvimento do projeto.
Title in English
Study of the improvement of an eating utensil to aid patients with Parkinson's disease based on the integration of QFD and TRIZ methodologies
Keywords in English
additive manufacturing
assistive technology
design methodology
Parkinson\'s disease
QFD
TRIZ
Abstract in English
This work presents the improvement process of an eating utensil for individuals with some degree of tremor in the hands, through the integration of the design methodologies QFD and TRIZ, and the use of additive manufacturing during the conceptual design. Population aging and other various situations that cause temporary or permanent disability of individuals, both regional and global scale, generate a growing demand for products in assistive technology. These products must offer engineering solutions based in decision-making held with multidisciplinary teams, with some degree of customization. In this context, the use of the methodologies House of Quality - QFD and TRIZ can help both the multidisciplinary effort, as the technical decisions taken during the early stages of design development, promoting innovation possibilities. The aim of this work is to present the process of integration between the QFD and TRIZ to obtain technical partial solutions, with some degree of innovation, and the functional prototype of an eating utensil for people with Parkinson's Disease or other neurological disorders that affects hand movements and, therefore, the task of feeding. The design enhancements to the utensil were: an essentially mechanical system, which allows ease of use and of replacement and maintenance of the parts; use of a nontoxic fluid (water) to promote the balance of the tremors from hands; improved hand contact area with greater thermal and ergonomic comfort to the user. The use of additive manufacturing, yet at the stage of conceptual design, allowed the generation of a functional prototype for visual and technical evaluations of the designed solutions, reinforcing the importance of its use in the design development process.
 
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Publishing Date
2021-08-31
 
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