• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Master's Dissertation
DOI
10.11606/D.25.2019.tde-23012019-151533
Document
Author
Full name
Ana Elisa de Paula Brandão dos Anjos
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Bauru, 2018
Supervisor
Committee
Peres, Sílvia Helena de Carvalho Sales (President)
Grec, Patrícia Garcia de Moura
Passos, Vivian de Agostino Biella
Sant Ana, Adriana Campos Passanezi
Title in Portuguese
Síndrome metabólica relacionada à composição corporal, ingestão alimentar e condição periodontal de pacientes candidatos à cirurgia bariátrica
Keywords in Portuguese
Composição corporal
Consumo de alimentos
Doenças periodontais
Obesidade mórbida
Síndrome metabólica
Abstract in Portuguese
O objetivo do presente estudo foi comparar a composição corporal, ingestão alimentar e condição periodontal de pacientes obesos mórbidos com síndrome metabólica (SM) e sem SM, candidatos à cirurgia bariátrica. O estudo foi de caráter observacional, transversal e analítico, envolvendo pacientes com índice de massa corporal (IMC) entre 40,0 a 49,9 kg/m² e idade entre 18 e 55 anos, atendidos no ambulatório de Cirurgia Bariátrica do Hospital Amaral Carvalho (HAC), de Jaú - SP. A amostra foi constituída por 60 indivíduos, divididos em dois grupos: grupo com SM (G1-com SM = 30) e grupo sem SM (G2-sem SM = 30), os quais foram avaliados no pré-operatório da cirurgia bariátrica. As variáveis analisadas foram: idade, escolaridade, renda per capita, peso, altura, IMC, circunferência da cintura, circunferência do quadril, relação cintura-quadril, composição corporal por bioimpedância elétrica, ingestão alimentar, consumo de bebida alcoólica, índice de sangramento gengival, recessão gengival, profundidade da sondagem, índice de placa e índice de cálculo. Foram adotados os testes Qui-quadrado e teste t não pareado, para verificar a associação entre SM e o desfecho bucal (doença periodontal), seguidos de regressão linear multivariada e correlação Scatter-Plot (p<0,05). Não houve diferença significativa entre os grupos quanto à composição corporal e a ingestão alimentar. O G1-com SM apresentaram maior idade (p=0,0006) e maior número de dentes ausentes (p=0,0002). Quanto às condições periodontais, a bolsa vestibular ou lingual de 0-3mm foram mais prevalentes em G2-sem SM (p=0,0002), recessão vestibular ou lingual =0 também foram maior (p<0,0003). Concluiu-se que pacientes com SM apresentam piores condições periodontais do que os sem SM. A atenção integral à saúde destes pacientes se faz necessária através de equipe multiprofissional, com a participação do cirurgião dentista.
Title in English
 
Keywords in English
Body composition
Food consumption
Metabolic syndrome
Morbid obesity
Periodontal diseases
Abstract in English
The aim of the present study was to compare the body composition, food intake and periodontal condition of morbidly obese patients with metabolic syndrome (MS) and without MS, candidates for bariatric surgery. The study was observational, crosssectional and analytical, involving patients with body mass index (BMI) between 40.0 and 49.9 kg / m² and aged between 18 and 55 years, attended at the ambulatory of Bariatric Surgery of the Hospital Amaral Carvalho (HAC), Jaú - SP. The sample consisted of 60 subjects, divided into two groups: group with MS (G1-with SM = 30) and group without MS (G2-without SM = 30), which were evaluated in the preoperative period of bariatric surgery. The variables analyzed were: age, education, per capita income, weight, height, BMI, waist circumference, hip circumference, waist to hip ratio, body composition by electric bio impedance, food intake, alcohol consumption and gingival bleeding index, gingival recession, probing pocket depth, plaque index and calculus index. Chi-square tests and unpaired t test were used to verify the association between MS and buccal outcome (periodontal disease), followed by multivariate linear regression and Scatter-Plot correlation (p <0.05). There was no significant difference between the groups regarding body composition and food intake. The G1-with SM showed older age (p = 0.0006) and greater number of missing teeth (p = 0.0002). As for periodontal conditions, the vestibular or lingual pouch of 0-3mm were more prevalent in G2-without SM (p = 0.0002), buccal or lingual recession = 0 were also higher (p <0.0003).It was concluded that patients with MS have worse periodontal conditions than those without MS. The integral health care of these patients is necessary through a multiprofessional team, with the participation of the dentist surgeon.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2019-01-28
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2020. All rights reserved.