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Master's Dissertation
DOI
10.11606/D.41.2010.tde-09042010-101135
Document
Author
Full name
Maissa Salah Bakri
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 2010
Supervisor
Committee
Murrieta, Rui Sergio Sereni (President)
Adams, Cristina
Neves, Walter Alves
Title in Portuguese
Consumo alimentar doméstico em populações caboclas assentadas em três diferentes ambientes amazônicos: uma análise comparativa
Keywords in Portuguese
Amazônia
Antropologia Biológica
Ecologia Humana
Floresta Tropical
Hábitos alimentares
Populações Caboclas
Várzea estacional e estuarina
Abstract in Portuguese
A Amazônia tem sido palco de inúmeras discussões acerca do papel que o meio ambiente desempenha na estruturação das sociedades humanas. Até recentemente, na maior parte das discussões sobre a natureza das limitações ambientais na Amazônia, tem sido comum a escolha de fatores limitantes únicos. Nesses debates as populações Caboclas são de extrema relevância, uma vez que constituem o segmento populacional mais numeroso na Amazônia. Frente a um cenário mundial de crescentes mudanças nos padrões nutricionais, o conhecimento mais aprofundado sobre o consumo alimentar dessas populações, ainda incipiente, é de natural relevância. Assim, este estudo apresenta a comparação dos padrões de consumo alimentar de unidades domésticas assentadas em diferentes ambientes da Amazônia: a Várzea Estuarina (Ilha de Marajó, município de Ponta de Pedras-PA), a Várzea Estacional (Ilha de Ituqui, município de Santarém-PA), e a Floresta de Terra Firme (Floresta Nacional de Caxiuanã, municípios de Melgaço e Portel-PA). O objetivo principal foi determinar e comparar os padrões de consumo alimentar das unidades domésticas, principalmente no que diz respeito às calorias e proteínas, e entender como as unidades domésticas se articulam e se distribuem em relação ao ambiente em que vivem. O método utilizado para coleta de dados foi o recordatório de 24 horas. Concluiu-se, neste trabalho que: (1) existem diferenças significativas no padrão de consumo entre os diferentes ambientes estudados; (2) os padrões encontrados para os ambientes de Várzea não são mais semelhantes entre si do que em relação à Terra Firme; (3) as unidades domésticas das comunidades da Floresta de Terra Firme não parecem apresentar menor consumo de alimentos, calorias, ou proteínas do que os demais ambientes; (4) parece haver a formação de um grande grupo composto por unidades domésticas da Várzea Estuarina e da Terra Firme, ambientes de maior diversidade de alimentos, e outro grupo constituído pelas unidades domésticas da Várzea Estacional; (5) as unidades domésticas não se distribuem conforme as bacias nas quais estão assentadas. Assim, o poder explicativo do modelo de tipologia de bacias se vê comprometido, pelo menos em se tratando de ambientes, como a grande parte dos encontrados na região Amazônica, que se encontram em posições intermediárias no gradiente ambiental, não coincidindo com os protótipos de Várzea ou Terra Firme normalmente retratados na literatura.
Title in English
Household food consumption in Caboclo populations settled in three different Amazonian environments: a comparative analysis
Keywords in English
Amazonia
Biological Anthropology
Caboclo Populations
Food Habits
Human Ecology
Rain Forest
Seasonal and Estuarine Floodplain
Abstract in English
The Amazon has been the scene of numerous discussions about the environment´s role in the structuring of human societies. Until recently, in the majority of the discussions about the nature of the environmental constraints in the Amazon, the choice of single limiting factors has been a constant. In these discussions, the Caboclo societies are very important, since they are the most numerous segment of the Amazonian population. Faced with a scenario of increasing global changes in dietary patterns, a deeper knowledge on the food intake of these populations, still in its infancy, is of natural relevance. Thus, this study presents a comparison of food consumption patterns of households settled in different Amazonian environments: the Estuarine Floodplain (Marajo Island, muncipality of Ponta de Pedras-PA), the Seasonal Floodplain (Ituqui Island, municipality of Santarem-PA), and the Upland Forest (FLONA Caxiuana, municipalities of Melgaco and Portel-PA). The main objective was to determine and compare the food consumption patterns of households, especially with regard to calories and proteins, and to understand how the households are structured and distributed in relation to their environment. The method used to collect data was the 24-hour food-recall. The conclusions of this study were: (1) there are significant differences in consumption patterns between the different environments, (2) the patterns found in the diferent Floodplains environment don´t show greater similarity (3) the households of the communities of Upland do not appear to have a lower consumption of food, calories, or protein in comparison to other environments, (4) there seems to be the formation of a large group of households that include both the Estuarine Floodplain and the Upland Forest, environments with a wider variety of foods, and another group with the households of the Seasonal Floodplain (5) the households are not distributed according to the basin in which they are settled. Thus, the explanatory power of this model finds himself committed, at least when it comes to environments, such as the majority of those found in the Amazon region, that find themselves in intermediate positions in an environmental gradient, not matching the Floodplain or Upland prototype usually portrayed in the literature.
 
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maissaBakri.pdf (3.05 Mbytes)
Publishing Date
2010-04-14
 
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