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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.43.2004.tde-08062021-164005
Document
Author
Full name
Adriana Barioni
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 2004
Supervisor
Committee
Deppman, Airton (President)
Blak, Ana Regina
Santos, Adimir dos
Title in Portuguese
Determinação da concentração de urânio nos alimentos mais consumidos na cidade de São Paulo
Keywords in Portuguese
DOSAGEM DE RADIAÇÃO
DOSIMETRIA
RADIOLOGIA (PROTEÇÃO)
URÂNIO
Abstract in Portuguese
Determinamos a concentração de urânio em um conjunto de alimentos selecionados que são comumente ingeridos pela população da cidade de São Paulo. O método de fragmentos de fissão, induzidos por nêutrons térmicos e observados em folhas de detector Makrofol E, foi utilizado para a determinação da massa de urânio ingerida diariamente na cidade. Verificamos que o feijão, por exemplo, é o alimento que apresenta a maior concentração do radionuclídeo. A circulação e distribuição do urânio no organismo são aspectos importantes a serem observados. O metabolismo adotado para o elemento no organismo foi o proposto pela ICRP (International Commission on Radiological Protection), com adaptações para a utilização do modelo de multi-compartimentos (Multiple-Compartiment Model). Podemos observar que para o sangue e para o fígado a concentração atinge o equilíbrio, enquanto que para os demais órgãos estudados, a incorporação ocorre mais lentamente. A análise pemite concluir que a dose efetiva encontra-se abaixo do limiar recomendado pela comissão internacional e que os riscos são extremamente baixos.
Title in English
Determination of uranium concentration in the most consumed foods in the city of São Paulo
Keywords in English
DOSIMETRY
RADIATION DOSAGE
RADIOLOGY (PROTECTION)
URANIUM
Abstract in English
We have determined the uranium contents in selected aliments that are commonly ingested by the São Paulo city residents using the fission track method, which consists of irradiating the samples with thermal neutrons and observing the fission tracks on the Makrofol E detector. The study has shown that bean, for example, is the aliment with the highest uranium concentration. The distribution of uranium and its circulation inside the human body are important aspects that must be considered. The metabolism for the element in the organism is that proposed by the ICRP, with adaptations for the Multiple-Compartment Model usage as well. We observe that for the blood and liver the concentration reached the steady state equilibrium, while for the other observed organs the incorporation occured slowly. We conclude that the effective dose is below the threshold recommended by the international commission and that the risks are low.
 
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2004Barioni.pdf (40.42 Mbytes)
Publishing Date
2021-06-15
 
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