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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.58.2012.tde-22052012-093116
Document
Author
Full name
Vanessa Maria Fagundes Leite
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Ribeirão Preto, 2012
Supervisor
Committee
Silva, Cláudia Helena Lovato da (President)
Lopez, Renata Fonseca Vianna
Melo, Geraldo Batista de
Title in Portuguese
Avaliação laboratorial de um dentifrício experimental à base de Ricinus communis para limpeza de próteses totais
Keywords in Portuguese
Dentifrício
Microbiologia
Propriedades físicoquímicas
Prótese total
Ricinus communis
Abstract in Portuguese
O objetivo desse trabalho foi desenvolver um dentifrício experimental à base de Ricinus communis para higiene de próteses totais. Foram analisadas características físico-químicas, abrasividade e microbiológicas frente aos microrganismos Staphylococcus aureus(S.a), Escherichia coli (E.c), Streptococcus mutans (S.m), Enterococcus faecalis (E.f), Candida albicans (C.a), Candida glabrata (C.g), Bacilus subtilis (B.s). Inicialmente, foi verificada a concentração inibitória mínima (CIM) do R. communis puro a uma concentração máxima de 2,5%. A CIM de 0,0781% foi eficaz contra os microrganismos, exceto E.c. Em seguida, foram obtidos os dentifrícios experimentais a 1, 2, 5 e 10%, cuja ação antimicrobiana pelo método do poço difusão em Ágar foi avaliada em comparação com dentifrícios comerciais (Colgate, Trihydrall, e Corega Brite). Os resultados foram considerados positivos quando da presença da formação de halo. Os ensaios físico-químicos foram realizados com base na medida da densidade, pH, consistência e características reológicas. A abrasividade foi avaliada por ensaio gravimétrico e rugosidade em 30 espécimes de resina acrílica (90x30x4mm) antes e após a escovação em máquina de escovação artificial, com A Colgate, B Experimental a 10%, C - Dentu-Creme, D Trihydral e Água (controle). A ação antimicrobiana do dentifrício experimental a 10% foi analisada pelo método de formação de biofilme sobre espécimes de resina acrílica. Após a contaminação, os espécimes foram escovados manualmente por 60s com água e dentifrícios A, B, C e D (n=10) e imersos em meio de cultura líquido, o qual foi resuspenso para semeadura em meio de cultura sólido. Foram empregados controles positivo (contaminado e não escovado) e negativo (sem contaminação). Os resultados das análises físico-químicas e antimicrobiana por poço difusão em ágar foram informados em tabelas autoexplicativas. Os dados de abrasividade e análise microbiológica por formação de biofilme foram submetidos à ANOVA e teste de Tukey (p=0.05). Para o método poço difusão em ágar os dentifrícios experimentais não foram efetivos contra E.c, C.a e C.g. Os dentifrícios comerciais não apresentaram ação antimicrobiana somente contra E.c. O dentifrício B (0,0430±0,0032) promoveu perda de peso similar ao C (0,0424±0,0018) e D (0,0403±0,0022). O dentifrício A (0,0531±0,0066) promoveu a maior perda de peso. Os dentifrícios B (17,325±2,302) e A (16,573±3,282) promoveram a maior rugosidade superficial se comparados ao C (9,775±1,661) e D (7,089±3,980). A escovação com Água promoveu menores valores de rugosidade (0,000±0,006) e perda de peso (0,0003±0,0011). A atividade antimicrobiana do dentifrício B variou em função da cepa e apresentou semelhança a alguns dos dentifrícios comerciais: para E.f - B (3,66 ±0,56), A (3,82±0,83), C (2,84±0,81) e D (3,13±0,46); C.g, B (3,96±0,54), A (3,84±0,49) e D (3,35±0,59); S.a, B (4,99±0,53), A (4,78±0,72) e escovação com Água (4,86±0,43); C.a, B (3,98±0,57), A (3,76±0,78), C (3,23±0,23), Controle positivo (3,99±0,44) e Água (3,41±0,66). Para a E.c e B.s todos os dentifrícios apresentaram atividade antimicrobiana semelhante. Para o B.s, os dentifrícios também foram semelhantes ao Controle positivo e Água. Contra S.m, o dentifrício B, apresentou-se semelhante somente ao Controle positivo e Água. Novos estudos, buscando a diminuição da abrasividade e aumento da ação antimicrobiana do dentifrício Experimental, são necessários.
Title in English
Laboratory evaluation of the experimental dentifrice based on Ricinus communis for complete denture
Keywords in English
Complete denture
Dentifrice
Microbiology
Physical and chemical properties
Ricinus communis
Abstract in English
This study developed an experimental dentifrice based on Ricinus communis for denture cleansing. We analyzed the physico-chemical characteristics, abrasiveness and microbiological action against Staphylococcus aureus (S.a), Escherichia coli (E.c), Streptococcus mutans(S.m), Enterococcus faecalis (E.f), Candida albicans (C.a), Candida glabrata (C.g), Bacilus subtilis (B.s). Initially, the minimum inhibitory concentration (MIC) of R. communis at a 2.5% was analyzed. The MIC of 0.0781% was effective against the microorganisms, except E.c. Then, experimental dentifrices were obtained at 1, 2, 5 and 10% and antimicrobial activity was evaluated for agar well diffusion method in comparison with commercial toothpastes. (Colgate, Trihydrall, and Corega Brite). The results were considered positive when the presence of inhibition halo. The physico-chemical data were obtained with density measurement, pH, texture and rheological characteristics. The abrasiveness was assessed by gravimetric method and roughness. Thirty specimens of acrylic resin (90x30x4mm) was brushed before and after on artificial toothbrushing device with A Colgate, B Experimental at 10%, C - Dentu-Creme, D Trihydral and Water (control). The antimicrobial activity of experimental dentifrice 10% was analyzed by the method of biofilm formation on acrylic resin. After contamination, specimens were manually brushed for 60s with water and dentifrices A, B, C and D (n = 10) and immersed in liquid culture medium, which was resuspended for sowing in solid culture medium. Positive and negative controls were used. The results of physico-chemical analyses and antimicrobial activity for agar well diffusion were reported in tables. The data of abrasiveness and microbiological analysis by biofilm formation were submitted to ANOVA and Tukey test (p = 0.05). For the agar well diffusion, the experimental dentifrice wasnt effective against E.c., C.a. and C.g. The commercial dentifrices didnt show antimicrobial activity against E.c. The dentifrice B (0.0430 ± 0.0032) induced weight loss similar to the C (0.0424 ± 0.0018) and D (0.0403 ± 0.0022). The dentifrice A (0.0531 ± 0.0066) promoted greater weight loss. Dentifrices B (17.325 ± 2.302) and A (16.573 ± 3.282) promoted greater roughness compared to C (9.775 ± 1.661) and D (7.089 ± 3.980). Brushing with water promoted lower roughness (0.000 ± 0.006) and weight loss (0.0003 ± 0.0011). The antimicrobial activity of the dentifrice B varied according to the microorganism and showed similarity to some of the commercial dentifrices: for E.f. - B (3.66 ± 0.56), A (3.82 ± 0.83), C (2.84 ± 0.81) and D (3.13 ± 0.46) were similar; Cg - B (3.96 ± 0.54), A (3.84 ± 0.49) and D (3.35 ± 0.59 ) were similar; Sa - B (4.99 ± 0.53), A (4.78 ± 0.72) and brushing with water (4.86 ± 0.43) were similar; Ca - B (3.98 ± 0.57 ), A (3.76 ± 0.78), C (3.23 ± 0.23), positive control (3.99 ± 0.44) and water (3.41 ± 0.66) were similar. All toothpastes showed similar antimicrobial activity for E.c. and B.s. For B.s., dentifrices were similar to a positive control and water. Against S.m., the dentifrice B was similar only to the positive control and water. Further studies are needed in order to decrease the abrasiveness and increased antimicrobial activity of Experimental dentifrice.
 
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Publishing Date
2012-09-25
 
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  • Leite, Vanessa M. F., et al. Effect of ageing and immersion in different beverages on properties of denture lining materials [doi:10.1590/S1678-77572010000400009]. Journal of Applied Oral Science [online], 2010, vol. 18, p. 372-378.
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