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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.64.2020.tde-10022020-111041
Document
Author
Full name
Vagner Ovani da Silva
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 2019
Supervisor
Committee
Abdalla, Adibe Luiz (President)
Costa, Ciniro
Gerdes, Luciana
Title in Portuguese
Uso de traçadores para a determinação de consumo, seleção e digestibilidade de dietas de ovinos compostas por gramíneas e leguminosas
Keywords in Portuguese
d13C
Macrotyloma axillare
Marcadores internos
Stizolobium aterrimum
Titânio
Abstract in Portuguese
Maior eficiência alimentar e a otimização do desempenho animal são alternativas para alcançar a sustentabilidade econômica, social e ambiental dos sistemas de produção de ruminantes. Para o uso eficiente das pastagens, a estimativa de consumo de nutrientes deve auxiliar na avaliação de desempenho e na definição das exigências nutricionais dos animais nos diferentes sistemas de produção. O objetivo da proposta foi de avaliar marcadores internos obtidos pela técnica de espectrometria de fluorescência de raios-X por dispersão de energia (EDXRF), a matéria seca indigestível (MSi) e a fibra em detergente neutro indigerível (FDNi), conjuntamente com a razão isotópica do 13C, para estimar a digestibilidade, o consumo e a seleção de forragens consumidas por ovinos alimentados por dietas constituídas de gramíneas e leguminosas. Foram utilizados diferentes marcadores internos para estimar a digestibilidade, consumo de nutrientes e proporção de consumo de C3 e C4 por 21 ovinos da raça Santa Inês, alimentados com dietas contendo 100% gramínea (tratamento CTRL), com inclusão de 25% de leguminosa (tratamento MAC) e com inclusão de 50% de leguminosa (tratamento MUC). Os animais passaram por um período de adaptação de 10 dias em baias coletivas e 07 dias de avaliação em gaiolas individuais para estudo de metabolismo, onde foram realizadas coletas de ofertado, sobras e fezes. As frações de MSi e FDNi foram determinadas após 240 horas de incubação in situ. A concentração de titânio de ocorrência natural (Ti) foi de determinada pelo método de parâmetros fundamentais da técnica de EDXRF. Foi determinada a abundancia natural de 13C por espectrômetro de massas nas amostras de fezes, nas forragens e no resíduo do FDNi. Não houve diferença estatística entre a digestibilidade das dietas CTRL, MAC e MUC, quando estimada por coleta total (CT), MSi e FDNi. Os marcadores FDNi e MSi subestimaram a digestibilidade em comparação com o método de CT. O marcador Ti apresentou resultados de digestibilidade semelhantes aos de CT para a dieta MUC. As equações com base no nitrogênio fecal apresentaram valores de digestibilidade e consumo de matéria seca similares aos valores determinados pelo método de CT. O consumo de nutrientes estimado com Ti foi semelhante ao resultado obtido pelo método de CT. A proporção de consumo (%) estimada pelo 13C apresentou resultados semelhantes aos valores reais de consumo de plantas de ciclo C3 e C4 observados pelo método de CT. A utilização do Ti como marcador interno em parceria com valores de d13C nas fezes apresentaram valores similares aos encontrados por CT na estimativa da proporção de consumo de C3 e C4 (g dia-1). Recomenda-se o uso do Ti como marcador interno em conjunto com valores de ?13C nas fezes, para estimar a digestibilidade e o consumo individual de C3 e C4 em dietas de ovinos compostas por gramíneas e leguminosas
Title in English
Use of markers for determination of intake, selection and digestibility in diets of sheep composed by grasses and legumes
Keywords in English
d13C
Internal markers
Macrotyloma axillare
Stizolobium aterrimum
Titanium
Abstract in English
Increased food efficiency and optimization of animal performance are alternatives to achieve the economic, social and environmental sustainability of ruminant production systems. For the efficient use of pastures, the estimate of nutrient consumption should help in the evaluation of performance and in the definition of nutritional requirements of animals in different production systems. The objective of the proposal was to evaluate internal markers obtained by energy dispersive X-ray fluorescence spectrometry (EDXRF), indigestible dry matter (MSi) and indigestible neutral detergent fiber (NDFi), jointly with the 13C isotopic ratio to estimate digestibility, nutrient intake and selection of forage consumed by sheep fed diets consisting of grasses and legumes. Different internal markers were used to estimate digestibility, dry matter intake of C3 and C4 plants by 21 Santa Inês sheep, fed with 100% grass diet (CTRL treatment), diet with inclusion of 25% legume (MAC treatment) and with 50% inclusion of legume (MUC treatment). The animals underwent an adaptation period of 10 days in collective pens and 07 days of evaluation in individual cages for metabolism study, where collections of offerings, leftovers and faeces were performed. The MSi and NDFi fractions were determined after 240 hours of in situ incubation. The naturally occurring titanium (Ti) concentration was determined by the EDXRF fundamental parameter method in the offered and feacal samples. The natural abundance of 13C was determined by mass spectrometer in the offered and feacal samples as well as in the NDFi residue. There was no difference between the digestibility for the CTRL, MAC and MUC diets when determined by total collection, or estimated by the MSi and NDFi tracers. The markers NDFi and MSi underestimate digestibility compared to the total collection (TC) method. The Ti marker showed digestibility results similar to CT for the MUC diet. Fecal nitrogen-based equations showed digestibility and dry matter intake values similar to the values determined by the TC method. The estimated nutrient intake with Ti was similar to the result obtained by the TC method. The estimated consumption ratio (%) using 13C, presented results similar to the actual consumption values of cycle plants C3 and C4 observed by the TC method. The use of Ti as an internal marker associated with ?13C values in the faeces presented values similar to those found by the TC method for estimating the proportion of C3 and C4 plants (g day-1) intake for MAC and MUC diets. The use of Ti as an internal marker together with feacal ?13C values is recommended for estimating the digestibility and individual intake of C3 and C4 in diets of sheep composed of grass and legumes
 
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Publishing Date
2020-03-10
 
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