• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.74.2016.tde-03022016-144423
Document
Author
Full name
Jessica Angela Bet
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Pirassununga, 2015
Supervisor
Committee
Luz, Pedro Henrique de Cerqueira (President)
Soares, Marcio Roberto
Herling, Valdo Rodrigues
Title in Portuguese
Indutores de maturação e a qualidade tecnológica da cana-de-açúcar
Keywords in Portuguese
Saccharum spp.
Produção de açúcar
Reguladores vegetais
Abstract in Portuguese
Tecnologias que permitam explorar o potencial genético das variedades de cana-de-açúcar nos diversos ambientes de produção e possibilitem o planejamento da colheita são fundamentais para aumentar a rentabilidade do setor sucroenergético. Dentre estas tecnologias, o emprego de indutores de maturação destaca-se por possibilitar o manejo da cultura em seu sistema de produção e proporcionar melhorias na qualidade da matéria-prima. A utilização conjunta de maturadores e nutrientes em pré-colheita pode fornecer a indústria matéria prima de melhor qualidade tecnológica. Entretanto, questões relacionadas a épocas de utilização e a associação de maturadores com nutrientes não estão totalmente esclarecidas. Neste sentido, o propósito deste trabalho foi avaliar o efeito da aplicação de maturadores e nutrientes, em diferentes épocas de manejo, sobre parâmetros tecnológicos da cana-de-açúcar em início de safra. Foram conduzidos, em cana planta variedade RB 85 5453, dois experimentos compostos por 14 tratamentos: Controle, Orthosulfamuron, Etil-Trinexapac, Sulfometuron metil, Sulfometuron metil/ Boro 150 g/ha, Nitrato de Potássio, Boro 50 g/ha, Boro 150 g/ha, Boro 250 g/ha, Nitrato de Potássio + Boro 50 g/ha, Complexo de micronutrientes, Complexo de Micronutrientes + Biorregulador, Sulfometuron metil + Complexo de Micronutrientes, Sulfometuron metil + Complexo de Micronutrientes + Biorregulador; em delineamento de blocos casualizados, com 4 repetições. Foram realizadas 2 aplicações com intervalo de 33 dias entre aplicação. Os parâmetros Brix%, Fibra, Pol do caldo, Pol da cana), Pureza, Açúcares Redutores do Caldo, Açúcares Redutores da Cana e Açúcar Total Recuperável foram avaliados em intervalos quinzenais, aos 0, 15, 30, 45 e 60 dias após a aplicação dos produtos. Verificou-se que a utilização dos maturadores promoveu melhorias na qualidade da cana-de-açúcar e que a associação de nutrientes ao maturador não potencializou a ação dos maturadores. Diferentes épocas de aplicação dos produtos em pré-colheita resultaram em diferentes respostas da cana-de-açúcar.
Title in English
Ripeners and the technological quality of sugarcane
Keywords in English
Saccharum spp.
Plant growth regulator
Sugar yield
Abstract in English
Technologies to exploit the genetic potential of the varieties of sugarcane in different production environments and enable the planning of crop are essential to increase the profitability of the sugarcane industry. Among these technologies, the use of ripeners stands out by enabling the management of culture in its production system and provide improvements in the quality of the raw material. The joint use of ripeners and nutrients before the harvest can supply the raw material of better quality technology industry, however, issues related to the use of times and the ripeners of association with nutrients are not fully clarified. In this sense, the purpose of this study was to evaluate the effect of applying ripeners and nutrients at different times of management on technological parameters of sugarcane in early harvest. Were conducted, in sugarcane plant, variety RB 85 5453, two experiments consist of 14 treatments: Control, Orthosulfamuron, Ethyl-trinexapac, Sulfomethuron methyl, Sulfomethuron methyl + Boron 150 g/ha, Potassium Nitrate, Boron 50 g/ha, Boron 150 g/Ha, Boron 250 g/ha, Potassium Nitrate + Boro 50 g/ha, Complex micronutrients, Complex micronutrients + plant growth regulator, Sulfomethuron methyl + Complex micronutrients, Sulfomethuron methyl + Complex Micronutrients + Plant growth regulator; in a randomized block design with four replications. The applications were made on 28 March and 30 April. The parameters Brix%, fiber, Pol broth, Pol cane, Purity, reducing sugars, and recoverable total sugar were assessed at fortnightly intervals at 0, 15, 30, 45 and 60 days after application of the products. The use of ripeners promoted improvements in the quality of sugarcane and that the combination of nutrients to the ripeners didn't potentiate the action of ripeners. Different times of application of the products before the harvest resulted in different responses of sugarcane.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
ME7459488COR.pdf (1.47 Mbytes)
Publishing Date
2016-02-16
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2024. All rights reserved.