• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.74.2018.tde-03072018-133310
Document
Author
Full name
Marcelo da Silveira Meirelles Pinheiro
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Pirassununga, 2018
Supervisor
Committee
Eler, Joanir Pereira (President)
Laurentiz, Antonio Carlos de
Filardi, Rosemeire da Silva
Garbossa, Cesar Augusto Pospissil
Martins, Simone Maria Massami Kitamura
Title in Portuguese
Interação ractopamina, cromo e restrição alimentar em suínos terminados
Keywords in Portuguese
Carcaça
Carne
Desempenho
Produção
Suplementação
Abstract in Portuguese
O experimento foi realizado com o objetivo de avaliar o efeito de diferentes regimes de alimentação e de diferentes aditivos na dieta de suínos na fase de terminação. Foram utilizados 144 animais, da linhagem DB os quais foram pesados e distribuídos em delineamento em blocos casualizados, em esquema fatorial 2 x 4 (2 regimes de alimentação: a vontade e restrito; 4 formas de suplementação de aditivos na dieta: sem adição, cromo, ractopamina, cromo + ractopamina), totalizando 8 tratamentos com 6 repetições (3 repetições de machos e 3 repetições de fêmeas) e 3 animais cada, no período de 42 dias. Antes do início do experimento, foi avaliado o consumo médio dos animais para o fornecimento das dietas experimentais, o qual era corrigido semanalmente. Foi realizada uma restrição quantitativa da dieta em 15% em relação ao consumo dos animais alimentados à vontade, sendo que a restrição foi aplicada desde o primeiro dia do experimento e o fornecimento das dietas contendo o cromo e a ractopamina, a partir do 15º dia do experimento, ou seja, nos últimos 28 dias. Entretanto, os níveis nutricionais foram acrescidos em 15% para garantir o consumo da mesma quantidade de nutrientes da dieta. No final do experimento, um animal por repetição foi abatido para determinar a qualidade da carcaça dos animais. Foram avaliados dados de desempenho (ganho de peso, consumo médio e conversão alimentar) e de rendimento de carcaça (espessura de toucinho; espessura de músculo; porcentagem de carne magra). Os tratamentos não apresentaram efeito significativo para o desempenho dos animais sobre o consumo médio diário e o ganho médio de peso. Não houve diferença significativa para as características de carcaça. Os animais com restrição alimentar apresentaram diferença significativa (P<0,001) na conversão alimentar quando comparada com a alimentação à vontade. O uso do cromo e da ractopamina de forma isolada ou em conjunto melhoraram a conversão alimentar em comparação aos animais que receberam a ração controle.
Title in English
Interaction ractopamine, chromium and feed restriction in finished pigs
Keywords in English
Carcass
Meat
Performance
Production
Supplementation
Abstract in English
The experiment was carried out with the objective of evaluating the effect of different feeding regimes and different additives in the diet of pigs in the finishing phase. A total of 144 animals of the DB lineage were used, which were weighed and distributed in a randomized block design, in a 2 x 4 factorial scheme (2 feeding regimes: will and restricted, 4 supplementation forms in the diet: Chrome, ractopamine, chromium + ractopamine), totaling 8 treatments with 6 replicates (3 replicates of males and 3 replicates of females) and 3 animals each, in the period of 42 days. Before the beginning of the experiment, the average consumption of the animals for the experimental diet was evaluated, which was corrected weekly. A quantitative restriction of the diet was performed in 15% in relation to the consumption of the animals fed at will. The restriction was applied from the first day of the experiment and the diets containing chromium and ractopamine were applied from the 15th day of the experiment. Experiment, that is, in the last 28 days. However, nutritional levels were increased by 15% to ensure consumption of the same amount of nutrients from the diet. At the end of the experiment, one animal per replicate was slaughtered to determine the quality of the carcass of the animals. Performance data (weight gain, mean intake and feed conversion) and carcass yield (fat thickness, muscle thickness, lean meat percentage) were evaluated. The treatments had no significant effect on the performance of the animals on average daily consumption and average weight gain. There was no significant difference in carcass characteristics. Feed restriction animals showed a significant difference (P <0.001) in feed conversion when compared to feed at will. The use of chromium and ractopamine alone or in combination improved feed conversion compared to animals receiving the control ration.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
DO9143080COR.pdf (667.72 Kbytes)
Publishing Date
2018-07-06
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2024. All rights reserved.