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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.74.2024.tde-25072024-104752
Document
Author
Full name
Carlos Cirelli Guerra
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Pirassununga, 2024
Supervisor
Committee
Freire, Maria Teresa de Alvarenga (President)
Cunha, Ana Luiza Camargo Mascarin
Lacerda, Liziane Dantas
Nunes, Rubens
Title in Portuguese
Inovação e satisfação no trabalho: um estudo com engenheiros de alimentos
Keywords in Portuguese
Ambiente de trabalho
Carreira profissional
Engenharia de alimentos
Motivação
Abstract in Portuguese
Inovação é um processo de desenvolvimento e implantação de uma nova ideia, produto, tecnologia, procedimento ou gestão. Estudos recentes têm demonstrado uma alta correlação entre inovação, satisfação e eficiência no trabalho. De modo geral, pessoas satisfeitas com seu trabalho são mais motivadas, melhorando sua eficiência tanto em trabalhos individuais quanto em grupos. O objetivo geral deste estudo foi avaliar a validade da hipótese de que Engenheiros de Alimentos que percebem a empresa como inovadora tendem a usufruir maior satisfação no trabalho. O presente estudo possui enfoque quantitativo e qualitativo, com delineamento exploratório e descritivo. Para a análise quantitativa, foram utilizados, como material de ponto de partida, dados secundários provenientes do Grupo de Estudos e Pesquisa em Estratégia e Coordenação Vertical (GEPEC) que realizou um mapeamento com 391 egressos do curso de Engenharia de Alimentos da Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos da Universidade de São Paulo (FZEA/USP) com base em questões de múltipla-escolha. Para a análise qualitativa, optou-se por realizar entrevistas semiestruturadas com cinco Engenheiros de Alimentos que responderam anteriormente o questionário do GEPEC, para servir de investigação, visando maior compreensão e entendimento sobre os fatores que interferem na relação entre as ações inovadoras com a satisfação no trabalho e coletar informações adicionais sobre esses aspectos. Os resultados quantitativos indicam que a disposição dos Engenheiros de Alimentos em estar abertos a novas oportunidades de emprego e possuir um perfil empreendedor desempenha um papel significativo e positivo na satisfação profissional. Além disso, a percepção de inovação da empresa está fortemente correlacionada com níveis mais elevados de satisfação no trabalho. Os resultados qualitativos expandem essas conclusões inserindo novos elementos que influenciam positivamente na satisfação, tais como: um ambiente de trabalho criativo, comunicação eficaz entre gestão e colaboradores, práticas de incentivos financeiros, flexibilidade e autonomia no trabalho, além de transparência nos processos. Esses fatores, identificados nas entrevistas, reforçam a importância da inovação na promoção da satisfação no trabalho.
Title in English
Innovation and job satisfaction: a study with food engineers
Keywords in English
Food engineering
Motivation
Professional career
Work environment
Abstract in English
Innovation is a process of developing and implementing a new idea, product, technology, procedure, or management. Recent studies have shown a high correlation between innovation, satisfaction, and efficiency at work. Generally, people who are satisfied with their work are more motivated, improving their efficiency in both individual and group tasks. The overall objective of this study was to evaluate the validity of the hypothesis that Food Engineers who perceive the company as innovative tend to enjoy greater job satisfaction. This study has both quantitative and qualitative approaches, with an exploratory and descriptive design. For the quantitative analysis, secondary data from the Group of Studies and Research in Strategy and Vertical Coordination (GEPEC) were used as a starting point. GEPEC conducted a survey of 391 graduates from the Food Engineering course at the Faculty of Zootechnics and Food Engineering at the University of São Paulo (FZEA/USP) based on multiple-choice questions. For the qualitative analysis, semi-structured interviews were conducted to investigate further and gain a better understanding of the factors influencing the relationship between innovative actions and job satisfaction, and to gather additional information about innovations and professional satisfaction. These interviews were conducted with five Food Engineers who had previously responded to the GEPEC questionnaire. The quantitative results indicate that Food Engineers' willingness to consider new job opportunities and possess an entrepreneurial profile plays a significant and positive role in job satisfaction. Additionally, the perception of innovation in the company is strongly correlated with higher levels of job satisfaction. The qualitative results expand on these findings by introducing new elements that positively influence satisfaction, such as a creative work environment, effective communication between management and employees, financial incentive practices, flexibility and autonomy at work, as well as transparency in processes. These factors, identified in the interviews, reinforce the importance of innovation in promoting job satisfaction.
 
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ME5883717COR.pdf (3.66 Mbytes)
Publishing Date
2024-07-25
 
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