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Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.89.2008.tde-11082008-110815
Document
Author
Full name
Eliete Bernal Arellano
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 2008
Supervisor
Committee
França, Ana Cristina Limongi (President)
Albuquerque, Lindolfo Galvão de
Ciconelli, Rozana Mesquita
Malvezzi, Sigmar
Philippi, Sonia Tucunduva
Title in Portuguese
Avaliação dos programas de qualidade de vida no trabalho -- análise crítica das práticas das organizações premiadas no Brasil
Keywords in Portuguese
Alimentação humana
Instrumentos de avaliação
Nutrição humana
Qualidade de vida
Qualidade de vida no trabalho
Abstract in Portuguese
O estudo examina a qualidade de vida no trabalho em 27 organizações contempladas com o Prêmio Nacional de Qualidade de Vida concedido pela Associação Brasileira de Qualidade de Vida (ABQV), no período de 1996 a 2007. O principal objetivo foi analisar os instrumentos utilizados para avaliação, bem como os resultados das ações dos programas de qualidade de vida. O método de pesquisa foi estudo de campo, com realização de pesquisa quantitativa-descritiva, em duas etapas. Complementarmente, realizou-se múltiplo estudo de caso, para análise do Índice de Massa Corporal (IMC) dos funcionários. Concluiu-se que as ações de qualidade de vida no trabalho, quando analisadas à luz do modelo teórico biopsicossocial e organizacional (BPSO-96), contemplaram, predominantemente, a dimensão biológica (56%) seguida pela dimensão psicológica (25%), social (12%) e organizacional (7%). De todas as ações informadas, a alimentação e nutrição foi a que apresentou maior índice de execução (85,2%), disponibilizando informações e criando condições para uma dieta adequada, como prevenção de doenças e promoção da saúde. O resultado da análise do IMC, indicou que mais da metade dos funcionários estava com sobrepeso. A maioria dos programas de Qualidade de Vida no Trabalho (88%) foi avaliada, por instrumentos específicos, como indicadores do status de saúde dos funcionários e estresse, e por instrumentos genéricos para avaliação da Qualidade de Vida e Estilo de Vida. Com relação à produtividade, 26% organizações disponibilizaram informações sobre o turnover e 37% sobre absenteísmo. Na correlação dos dados com a data de implantação dos programas, concluiu-se que 72% das organizações tiveram diminuição do índice de turnover no período posterior à implantação do programa e 40% tiveram diminuição do índice de absenteísmo. Ao final do trabalho, apresentou-se um modelo de avaliação integrada de qualidade de vida no trabalho.
Title in English
Evaluation of quality of working life programs - a critical analysis of practices in organizations awarded in Brazil
Keywords in English
Evaluation instruments
Feeding
Nutrition
Quality of life
Quality of working llfe
Abstract in English
This study examines life quality at work in 27 organizations awarded the National Prize for Quality of Life by ABQV (Associação Brasileira da Qualidade de Vida, the Brazilian Quality of Life Association) over the period from 1996 to 2007. The main target was to analyze the instruments used for the evaluation, as well as the results of actions adopted by the quality of life programs. A field study with a quantitative-descriptive research was carried out in two phases. Complementarily, a multiple case study was carried out to analyze the Body Mass Index (BMI) of the employees. It was concluded that quality of working life actions, when analyzed according to the theoretical bio-psycho-social (BPSO-96) model, approached mainly the biological (56%), psychological (25%), social (12%) and organizational (7%) aspects. Among all informed actions, feeding and nutrition was the most extensively carried out (85.2%), making information available and creating conditions for an adequate diet such as disease prevention and health promotion. The results for BMI analysis indicated that more than half the employees were overweight. Most of quality of working life programs (88%), were evaluated using specific instruments such as indicators of the health status and stress of the employees and generic instruments for evaluating Quality of Life and Life Style. Concerning productivity, 26% of the organizations provided information about turnover and 37% provided information about absenteeism. When correlating the data with the date of the program implementation, it was concluded that 72% of the organizations showed a lower turnover after the program implementation and 40% showed a lower absenteeism. At the end of the work, a model for integrated evaluation of quality of working life was presented.
 
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TESE_Eliete.pdf (1.39 Mbytes)
Publishing Date
2008-08-12
 
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