• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.89.2018.tde-12112018-152540
Document
Author
Full name
Fernanda Grande
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 2018
Supervisor
Committee
Menezes, Elizabete Wenzel de (President)
Beltrame, Daniela Moura de Oliveira
Capriles, Vanessa Dias
Marchioni, Dirce Maria Lobo
Ribeiro, Sandra Maria Lima
Title in Portuguese
Reformulação da base de dados da Tabela Brasileira de Composição de Alimentos (TBCA)
Keywords in Portuguese
Alimentos brasileiros
Bases de dados
Biodiversidade
Composição de alimentos
Composição quimica
Abstract in Portuguese
Tabela Brasileira de Composição de Alimentos (TBCA) tem como meta a disseminação de dados de qualidade sobre a composição quimica dos alimentos. Desde 2013, a reformulação de sua base de dados vem sendo coordenada pela Rede Brasileira de Composição de Alimentos (BRASILFOODS) e pelo Food Research Center (FoRC/CEPID/FAPESP). Este trabalho envolve o esforco de inumeros pesquisadores, e representa uma das principais acoes na area de difusao do conhecimento coordenadas pelo FoRC. Dados de composição de alimentos sao fundamentais para diversas atividades na area da nutrição, agricultura e elaboração de politicas de saude publica. Assim, o objetivo do presente trabalho foi reformular e aprimorar a base de dados da TBCA visando sua adequação para avaliação da ingestao de nutrientes e centralização de informacoes referentes a biodiversidade de alimentos brasileiros. A primeira etapa do trabalho compreendeu a inclusao de informacoes ja compiladas (composição centesimal, vitaminas e minerais) na base de dados da TBCA versao 5.0, a qual passou a apresentar informacoes analiticas de qualidade sobre 3955 alimentos brasileiros. A partir da TBCA 5.0 atualizada foram criadas duas novas bases de dados: (i) Base de Dados de Biodiversidade (BDB) e (ii) Base de Dados de Alimentos consumidos no Brasil (BDAB). A BDB reune informacoes analiticas originais sobre o conteudo de nutrientes de 1271 alimentos representativos da biodiversidade brasileira. Os dados incluidos na BDB podem permitir a identificação de alimentos ricos em nutrientes visando sua inclusao em politicas nacionais relacionadas a nutrição e seguranca alimentar. A BDAB apresenta informacoes completas sobre o perfil de 43 componentes (energia, composição centesimal, fracoes de lipidios, vitaminas e minerais) para 1525 alimentos e preparacoes, selecionadas entre as mais citadas em pesquisas nacionais envolvendo a aquisição e consumo de alimentos. A BDAB foi composta prioritariamente pela agregação de dados analiticos sobre alimentos brasileiros, porem, para viabilizar a disponibilização do perfil completo para todos os componentes, dados tambem foram estimados, calculados ou emprestados de bases de dados de outros paises. A BDAB abrange 77% dos alimentos citados no Inquerito Nacional de Alimentação e, portanto, pode ser aplicada na avaliação da ingestao de nutrientes pela população, aumentando o uso de informacoes sobre a composição de alimentos especificos do pais. As bases de dados geradas estao sendo disponibilizadas nas plataformas da TBCA, da International Network of Food Data Systems (INFOODS) e do FoRC.
Title in English
Reformulation of the database of the Brazilian Food Composition Table (TBCA)
Keywords in English
Biodiversity
Brazilian foods
Chemical composition
Database
Food composition
Abstract in English
The Brazilian Food Composition Table (TBCA) aims to disseminate data of good quality on the chemical composition of foods. The reformulation of the TBCA database is being developed under the coordination of the Brazilian Network of Food Data Systems (BRASILFOODS) and Food Research Center (FoRC). Several researchers are joining efforts to enable this task, which represents a key activity of FoRC regarding knowledge diffusion. Food composition data are required in many fields in nutrition science, agriculture and in the elaboration of programs and public health polices. Therefore, the aim of this work was to reformulate the TBCA's database not only to centralize data on the composition of foods from the Brazilian biodiversity but also to serve as a tool for dietary intake surveys. In the first step of the work, data already compiled over the past few years (proximate composition, vitamins and minerals) were included in the database of the TBCA version 5.0. The updated version included high-quality analytical data on 3955 Brazilian foods. Based on this information, two different new databases were elaborated: (i) the Biodiversity Database (B-DB) and (ii) the Database on foods consumed in Brazil (DB-FB). The BDB presents only original analytical data on the nutrient content of 1271 foods from the Brazilian biodiversity. The data included in the B-DB may allow the identification of nutrient-rich foods for inclusion into national programs and policies on nutrition and food security. The DB-FB provides a complete nutrient profile for 1525 foods, including 43 components (energy, proximate composition, fat fraction, vitamins and minerals). The food items were added to the DB-FB based on data of food acquisition and national dietary surveys conducted in Brazil. This database was composed primarily by the aggregation of analytical data on foods produced or commercialized in Brazil. In addition, some values were also estimated, calculated or borrowed from databases from other countries to have as few gaps as possible. The DB-FB covers 77% of the foods reported in the national dietary survey, therefore, it can be used to access the nutrient intake of the population, increasing the use of country-specific composition data. Both databases are being made available on TBCA, International Network of Food Data Systems (INFOODS) and FoRC websites.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2018-11-13
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2024. All rights reserved.